Lehti suomalaiselle sijoittajalle

TUTKIMUS: Vastuullista sijoittamista pidetään tärkeänä - se ei silti näy mittavasti sijoitusvalinnoissa

Naisista jo 73 prosenttia pitää vastuullista sijoittamista tärkeänä. Miehet kuitenkin sijoittavat vastuullisemmin. Nordnetin kyselytutkimukseen vastanneista 34 prosenttia uskoo, että kestävää kehitystä edistävät yritykset antavat keskimäärin parempaa tuottoa pitkällä tähtäimellä. Helsingin pörssin suuryhtiöistä vastuullisimpana nähdään edelleen Kone.

Nordnetin kyselytutkimuksen mukaan nykyisistä rahasto- ja osakesijoittajista 61 prosenttia pitää sijoituspäätöksissä ympäristöön ja yhteiskunnalliseen kestävyyteen liittyviä kysymyksiä jonkin verran tai erittäin tärkeinä. Naisista vastuullista sijoittamista piti tärkeänä jopa 73 prosenttia ja miehistä 51 prosenttia.

Vastuullisuuskysymyksiä tärkeinä pitävien määrä on kasvanut viime vuodesta, jolloin vastaajista  57 prosenttia piti vastuullista sijoittamista tärkeänä (naisista 66 % ja miehistä 51 %).

Yli 60-vuotiaista sijoittajista 71 prosenttia pitää sijoituspäätöksissään vastuullisuuteen liittyviä kysymyksiä tärkeinä, kun taas 30–39-vuotiaista sijoittajista vain 49 prosenttia kokee nämä kysymykset sijoituspäätöksiä tehtäessä tärkeiksi.

– Olemme vihdoin kuromassa umpeen muiden länsimaiden etumatkaa kestävän kehityksen sijoittamisessa. Varsinkin naisille vastuullisuuskysymykset sijoituksissa on tärkeitä, Nordnetin talousasiantuntija Martin Paasi sanoo.

Miehet tehneet enemmän vastuullisia sijoituksia

Vaikka vastuullista sijoittamista pidetään tärkeänä, se ei silti näy mittavasti sijoitusvalinnoissa. Kyselyyn vastanneista sijoittajista vain 32 prosenttia on sijoittanut yritykseen tai sijoitusrahastoon erityisesti siksi, että se on vastuullinen valinta. Osuus on kuitenkin hieman kasvanut viime vuodesta, jolloin vastaava luku oli 30 prosenttia.

Naisista vastuullisia sijoituksia on tehnyt 31 prosenttia, miehistä 34 prosenttia, 18–29-vuotiaista 46 prosenttia ja 30–39-vuotiaista 28 prosenttia on tehnyt vastuullisia sijoituspäätöksiä. 

– Vastuullisuuteen perustuvat valinnat voivat korostua osakesäästötilillä. Yllättävää, että naisille vastuullisuuskysymykset on tärkeitä, mutta pienempi osa naisista kuin miehistä on tehnyt sijoituksia vastuullisuuteen perustuen, Paasi toteaa.  

Kolmannes  uskoo vastuullisten sijoitusten tuottavan paremmin

Kyselyyn vastaajista 34 prosenttia uskoo, että kestävää kehitystä edistävät yritykset antavat keskimäärin parempaa tuottoa pitkällä tähtäimellä (naisista 37 %, miehistä 32 prosenttia)  ja 40 prosenttia uskoo vastuullisten sijoitusten tuottavan saman verran. Vain 9 prosenttia ennustaa, että tuotto olisi huonompi (naiset 5 naisista, miehistä 13 %).     

Viime vuonna 36 prosenttia uskoi vastuullisten sijoitusten tuottavan paremmin ja 13 % ennusti tuoton olevan huonompi.

– Kestävän kehityksen periaatteita kunnioittavat yritykset ovat tutkitusti tuottaneet paremmin kuin markkinat keskimäärin. Myös EU:n Green Dealin 1000 miljardin panostus tulee sivittämään tätä megatrendiä kiihtyvään tahtiin, Paasi toteaa .

KONE nähdään edelleen Helsingin pörssin vastuullisimpana yhtiönä

Sijoittajien mielestä KONE on edelleen Helsingin pörssin vastuullisin suuryhtiö (8 %). Sen etulyöntiasema on kuitenkin laskenut viime vuodesta, jolloin jopa 17 prosenttia piti sitä vastuullisimpana yrityksenä. Samoin on käynyt muille vastuullisen sijoittamisen top-yrityksille. Vuonna 2018 kolmen kärkeen sijoittuivat Fortum (14 %) ja Elisa (13 %). Nyt Fortumia piti vastuullisimpana enää 6 prosenttia vastaajista ja Elisaa 4 prosenttia. Elisan ohi kärkikolmikkoon kiilasi Neste, jota piti Helsingin pörssin vastuullisimpana yrityksenä 6 prosenttia vastaajista.

– Yritysten heikkenevät vastuullisuusmielikuvat voivat johtua vastuullisuustietoisuuden ohkaisuudesta. Kaikki eivät esimerkiksi ole kuulleet täysin uusiutuvasta Nesteen palmuöljypohjaisesta biodiselistä, Paasi jatkaa.

Kyselytutkimuksen toteutti tutkimusyhtiö YouGov ajalla 18.–20.12.2019. Virhemarginaali on +/-3 %.

Lisää aiheesta

Kone listattiin jälleen yhdeksi maailman vastuullisimmista yrityksistä

Tiesitkö tämän? Helsingin pörssissä on vastuullisuusindeksi

Neljä tärppiä sijoittajalle vastuullisten tuottojen saavuttamiseen

 

 

Lisää aiheesta "Oma talous"