Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Danske Bankin ASP-lainanottajien keski-ikä on lievässä kasvussa. Viime vuosina laina on nostettu keskimäärin 29-vuotiaana.

Tästä voi hyötyä jokainen 15–39 -vuotias – laskevat korot satavat ASP-tilisäästäjän laariin

Ensiasunnon ostajille tarkoitettu ASP-tili on nyt poikkeuksellisen edullinen, vinkkaa Danske Bank.

Korkojen kääntyminen uudelleen laskuun tekee ensiasunnon hankintaan tarkoitetusta ASP-järjestelmästä nyt poikkeuksellisen edullisen nuoremmille suomalaisille. Danske Bankin mukaan ASP-järjestelmän käyttö on kasvussa sen asiakkaiden keskuudessa.

- Asunto on edelleen keskeinen osa suomalaisten vaurautta. Korkotaso on nyt niin matala, että nuorelle ASP-säästäminen on todella fiksua, kun talletuskorot ovat erittäin matalia, Danske Bankin henkilöasiakasliiketoiminnasta vastaava johtaja Riikka Laine-Tolonen sanoo.

ASP-tilille säästettyjä varoja vastaan voi asiakas saada prosentin talletuskoron sekä asunnon oston yhteydessä lisäkoron, joka vaihtelee 2-4 prosentin välillä. Danske Bank tarjoaa asiakkailleen 4,0 prosentin korkoa.

Kiinnostus noussut

ASP-säästäminen on kasvattanut suosiotaan viime vuodet Danske Bankin asiakkaiden keskuudessa. Tilien määrä on kasvanut 400 prosenttia 2010-luvun aikana ja uusien ASP-lainojen määrä on ollut nousussa.

- ASP-järjestelmä oli pitkään vähän käytössä, mutta viimeisen kymmenen vuoden aikana kiinnostus sitä kohtaan on lisääntynyt.

ASP-lainan enimmäiskoko on määritelty alueittain. Helsingissä laina voi olla enimmillään 180 000 euroa, Espoossa, Vantaalla ja Kauniaisissa 115 000 euroa.

Tämän lisäksi asunnonostaja voi ottaa lisälainaa ja Dansken asiakkaista näin on tehnyt noin 60 prosenttia. Lisälainan koko on reilut 20 prosenttia koko lainasummasta.

- Asuntojen hintakehitys eriytyy Suomessa voimakkaasti. Toisilla alueilla asunnon hankkiminen onnistuu hyvin ASP-järjestelmän mahdollistamalla lainalla, mutta monin paikoin asuntoa ei saa ilman lisälainaa, Laine-Tolonen toteaa.

Kanava nuorille kohti ensiasuntoa

ASP-tilin voi avata 15–39 -vuotias, joka ei ole vielä omistanut asuntoa. ASP-tilille pitää tehdä talletuksia vähintään kahdeksana kalenterivuosineljänneksenä eli kahden vuoden ajan. Tilin hyödyt saadakseen sille on säästettävä vähintään kymmenen prosenttia ostettavan asunnon arvosta.

Myös ASP-lainanottajien keski-ikä on Danske Bankin tilastojen mukaan lievässä kasvussa. Viime vuosina laina on nostettu keskimäärin 29-vuotiaana.

- ASP:n käyttöä on haluttu laventaa siten, että säästämisen voi aloittaa 39-vuoteen asti, ja toisaalta säästäminen onnistuu myös alaikäiseltä. Ongelmaksi on muodostunut se, että yli 15-vuotiaan on käytettävä säästöihin itse ansaitsemiaan rahoja. Tämä on käytännössä osoittautunut harvinaiseksi, Laine-Tolonen sanoo.

 

ASP-järjestelmä

  • Asuntosäästöpalkkiojärjestelmä on tarkoitettu helpottamaan nuoren ensiasunnon hankintaa.
  • ASP-tilin voi avata 15–39-vuotias, joka ei ole vielä omistanut asuntoa. Säästäjän on säästettävä vähintään kymmenen prosenttia asunnon arvosta. ASP-tilille pitää tehdä talletuksia vähintään kahdeksana kalenterivuosineljänneksenä.
  • ASP-korkotukilainan etuja ovat veroton korko ja lisäkorko säästöille, alhaisempi korko kuin muiden vastaavien pankin myöntämien ensiasuntolainojen korko, valtion korkotuki kymmenen vuoden ajaksi sekä maksuton valtiontakaus.
  • Lisäkorko vaihtelee 2-4 prosentin välillä.

Lisää aiheesta "Oma talous"