Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Syyssateet uhkaavat jopa puolta miljoonaa omakotitaloa – tarkista kuuluuko kotisi riskiryhmään?

Sataa, sataa ropisee - nyt on juuri oikea hetki tarkistaa, että salaojitus toimii kunnolla. Kostuvat perustukset saattavat aiheuttaa kalliisti korjattavia homeongelmia.

Suomessa on arviolta yli puoli miljoonaa omakotitaloa, jotka ovat vailla toimivaa salaojitusta. Ennen 2000-lukua asennetuissa salaojissa on usein puutteita, sillä vasta vuosituhannen vaihteessa salaojituksen rakennusmääräykset tiukentuivat, kertoo Ympäristöministeriön alaisuudessa toimivan Hometalkoot-projektin selvitys. Ongelma koskee erityisesti ennen 90-lukua rakennettuja omakotitaloja.

Salaojan tehtävä on suojata talon perustuksia kosteudelta. Kosteat perustukset rappeutuvat talon rakenteita ja aiheuttavat homeongelmia.

– Salaojan ongelmat huomaa esimerkiksi kellarin hajusta. Tunkkainen ja kostea ilma kielivät kosteista perustuksista, alaojituksiin erikoistuneen yrityksen Molarum Salaojat Oy:n tekninen johtaja Joonas Kumpula kertoo. 

Liiallinen kosteus aiheuttaa myös sokkelin hilseilyä ja värimuutoksia sen pinnassa. Syyssateiden aikaan kannattaa kiinnittää huomiota pihan muotoihin. Vesi ei saisi kerääntyä mihinkään tiettyyn paikkaan lähellä taloa vaan sen pitäisi aina valua poispäin talosta. 

– Joka syksy puhelimemme alkavat soida erityisen tiheästi sadepäivinä. Ihmiset soittelevat hädissään, kun kellarin lattialle alkaa ilmestyä vesilammikoita. 

Omatoimiset salaojien tarkistukset tulisi tehdä kerran vuodessa. Syksyisin sademäärien kasvaessa tai keväisin lumien sulamisaikaan. Siis juuri silloin, kun salaoja on koetuksella.

– Nykyisten säädösten mukaan tehdyt ja kunnostetut salaojat kestävät jopa 40–50 vuotta, kun salaojaverkoston puhdistuttaa lisäksi ammattilaisen toimesta 10 vuoden välein, Kumpula sanoo.

Näin tarkistat talosi salaojituksen


Käy läpi taloa ympäröivät salaojien tarkastuskaivot.

Muista, että salaojakaivot ja sadevesikaivot ovat aina erillään. Älä siis sekoita niitä keskenään.

Veden pinta kaivossa saa olla korkeintaan alimman salaojaputken alareunan korkeudella. Jos vedenpinta on tätä korkeammalla, putkistossa on jokin vialla.

Tyhjennä kaivojen lietepesät, jos ne ovat täynnä.

Tarkista samalla, että sadevesi ohjautuu oikeaan paikkaan joko syöksytorvia pitkin sadevesikaivoon tai pintakouruja pitkin vähintää kolmen metrin etäisyydelle talosta.

Nykyaikainen etäseurantatekniikka voi auttaa välttämään yllätykset.

–  Asennamme nykyisin suureen osaan remonttikohteitamme salaojakaivon etäseurantajärjestelmän, joka lähettää hälytyksen meille tai talon omistajalle, mikäli salaojajärjestelmässä on ongelmia ja vesi ei pääse poistumaan oikein. 

 

Hometalkoot.fi 

Hometalkoot.fi -verkkopalveluun ovat alan asiantuntijat keränneet runsaasti tietoja ja käytännön ohjeita kosteusvaurioiden havaitsemiseen ja torjumiseen.

Sivusto toteutettiin osana ympäristöministeriön koordinoimaa valtakunnallista Kosteus- ja hometalkoot -toimintaohjelmaa, jonka tehtävänä oli saattaa alkuun suomalaisen rakennuskannan tervehdyttäminen kosteus- ja homevaurioista. 

Juttu on julkaistu aiemmin syyskuussa 2019.

Lisää aiheesta "Oma talous"