Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Keskimäärin Savonlinnassa joutuu maksamaan kunnallisia maksuja 1 117 euroa vuodessa.

Suosituimmat mökkikunnat rahastavat mökkiläisiään yhä tiukemmin

Suosituimmilla mökkipaikkakunnilla lomailija joutuu maksamaan moninkertaisesti suurempia kunnallisia maksuja kuin vähemmän suosituilla paikkakunnilla, selviää Omakotiliiton tutkimuksesta. Kalleinta mökkeily on Savonlinnassa ja halvinta Oulussa.

Omakotiliitto selvitti aiemmin, että tulevaisuudessa joka neljäs suomalainen aikoo viettää enemmän aikaa mökillä ja moni harkitsee mökin hankkimista. Kunnallisten maksujen kannalta ei ole samantekevää, miltä paikkakunnalta mökkinsä hankkii.

Kalleinta mökkeily on Savonlinnassa, Kuopiossa, Mikkelissä, Paraisilla, Kangasalla, Mäntyharjulla ja Lohjalla. Lähes samat paikkakunnat komeilevat suurimpien mökkipaikkakuntien listalla, sillä eniten mökkejä viime vuonna oli Kuopiossa, Mikkelissä, Paraisilla, Lohjalla, Savonlinnassa ja Hämeenlinnassa. Kunnallisissa maksuissa voi olla eroa jopa 610 euroa vuodessa. 

Omakotiliiton tutkimuksessa kunnallisista maksuista tarkasteltiin kiinteistöveron, sähkömaksun ja jätemaksun vaikutuksia. Kustannuksia verrattiin 35 vuotta vanhassa 50 m² mökissä, joka sijaitsee omalla 4 500 m² tontilla. Mökkiä käyttää neljä henkeä kesällä. 

Tutkimukseen otettiin mukaan 20 Suomen suurinta mökkipaikkakuntaa. Yhteensä niissä on 130 000 mökkiä, neljännes koko Suomen mökeistä.

Eniten kunnallisia maksuja joutuu maksamaan Savonlinnassa, 1 117 euroa ja vähiten Oulussa, 507 euroa. Oulussa kiinteistövero on ainoana kuntana asetettu alarajalle 0,93 prosenttia, kun sallittu vaihteluväli on 0,93−2,0 prosenttia. Myös muut kustannusten nousut ovat Oulussa maltillisella tasolla.

Keskimäärin kiinteistöveron osuus kustannuksista on 40 prosenttia, sähkön 55 prosenttia ja jätehuollon 4 prosenttia.

Viime vuoteen verrattuna mökkeilyn kustannukset ovat nousseet 3,5 prosenttia.

Vakiomuotoisen 50 m² mökin kuntakohtaiset maksut 2020. Lähde: Omakotiliitto

 

Jätelain uudistus voi lisätä kuluja

Parhaillaan käynnissä olevassa jätelain uudistuksessa voi poistua kunnan mahdollisuus antaa kiinteistönomistajan itse järjestää jätteenkuljetus eli jatkossa jätteenkuljetuksen järjestäisi aina kunta.

Omakotiliitto vastustaa uudistusta.

– Erityisesti vapaa-ajan asumisen kannalta tämä on huolestuttava suuntaus. Mökkiläisen kannalta on tärkeää, että jätteenkuljetus vastaa aitoa tarvetta. Jos jätekuljetuksen voi tilata itse, pysyvät kustannukset hallinnassa, Omakotiliton puheenjohtaja Ari Rehnfors sanoo .

Mökkimatka on tutkimusten mukaan usein lyhyt, ja monet mökkeilevät asuinkunnassaan. Kunnan järjestämä jätehuolto voi tuoda mukanaan joustamattomuutta toimintamalleihin.

– Arkijärjellä ajateltuna se, että jätepussukan vie omaan kotiroskikseen, saastuttaa vähemmän kuin jos pussia varten tilataan erillinen kuljetus. Ilmaston kannalta on haitallista, että jäteauto ajaa tyhjentämään tyhjää sekajäteroskista, Rehnfors jatkaa.

Tutustu tutkimukseen (pdf)

 

Lisää aiheesta "Oma talous"