Lehti suomalaiselle sijoittajalle

​Keskustelun juonsi toimittaja Peter Nyman (oik). Keskustelemassa Pörssisäätiön Sari Lounasmeri, Suomen Pankin Marja Nykänen, Opetushallituksen Olli-Pekka Heinonen ja Finanssialan Piia-Noora Kauppi. Kuva: Finanssiala

SuomiAreena: Talousosaamisesta kansalaistaito

Suomi tarvitsee kansallisen talousosaamisen suunnitelman, totesivat finanssialan ammattilaiset SuomiAreenan talousosaamisen paneelissa. Tavoitteena olisi tehdä talousosaamisesta luku- ja kirjoitustaidon tapaan kansalaistaito. Suunnitelmassa sovittaisiin eri tahojen rooli, tavoitteet ja mittarit.

Suomalaisilla on velkaa enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Eniten prosenteissa ovat kasvaneet talousyhtiölainat ja kulutusluotot.

SuomiAreenassa finanssialan asiantuntijat olivat huolissaan erityisesti 35-39 -vuotiaiden miesten maksuhäiriöiden voimakkaasta lisääntymisestä. Yhtenä selittävänä syynä on nettipelaaminen. 

– Kansalaistaidon näkökulmasta kyse on arjen ja elämän hallinnasta. Talousosaaminen on kysyä ymmärtää, hallita ja tehdä omaa elämäänsä koskevia valintoja, joilla talousulottuvuus. Tarvitaan myös valmiudet päivittää omaa osaamista, korosti Opetushallituksen pääjohtaja Olli-Pekka Heinonen.

Talousosaaminen on Finanssialan toimitusjohtaja Piia-Noora Kaupin mukaan myös riskien hallintaa, joka pitää sisällään muun muassa vakuutukset.

– Mielelläni puhuisin elinkaariajattelusta, jossa elämän loppupuolella olisi fiksua ottaa myös omat säästöt käyttöön ja parantaa niillä omaa elämänlaatua, Kauppi jatkoi. 

Suomen Pankin johtokunnan varapuheenjohtaja Marja Nykänen neuvookin lyhentämään asuntolainoja, kun korot ovat näin matalalla. Seniorikansalaisia hän neuvoo sopeuttamaan tulot menoihin ja miettimään, mitä itse todellisuudessa haluaa, eikä vain suostua siihen, mitä kiva sijoitusneuvoja suosittelee.

– Aloitin poikani talouskasvatuksen, kun tämä totesi, että äiti maksaa kortilla, kun se ei halua, että sen rahat kuluu. Poika oli tällöin viisi vuotias. 

– Haluaisin, että kaikki ymmärtäisivät kolme asia eli budjetin, asuntolainan kilpailuttamisen ja sijoitussuunnitelman tekemisen. Nämä pitäisi opettaa jo koulussa, toteaa Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri

– Isompana käsitteenä haluaisin, että puhuttaisiin myös omistajuudesta ja siitä, miten omistajavaltaa käytetään esimerkiksi ilmastonmuutokseen liittyvissä kysymyksissä. 

Liian rahakeskeistä?

Paneelin juontaja, toimittaja Peter Nyman kysyi, olemmeko nyt liian rahakeskeisiä.

– Harvalla on varaa siihen, ettei ymmärrä rahasta mitään, Lounasmeri kuittasi. 

– Rahalla voi myös käyttää valtaa. Voit valita rahaston, joka edistää hiilineutraalia taloutta tai rahaston, joka on naisten hallinnoima. Omilla kulutusvalinnoilla ja säästämisvalinnoilla voi muuttaa maailmaa, Piia-Noora Kauppi vakuutti. 

– Raha on väline. Rahalla ei ole etiikkaa, mutta ihmisellä on. Talousosaamisen pitää olla kansalaistaito, jotta ihmisellä on valmiudet tehdä omaa elämää koskevat päätökset.

Talousosaaminen kansalaistaidoksi – ei kaikkea kantapään kautta oli Pörssisäätiön ja Suomen pankin yhdessä järjestämä keskustelu SuomiAreenassa torstaina 18.7.2019.
 

Katso tallenne keskustelusta

Lisää aiheesta "Oma talous"