Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Porin puuvillassa keskustelivat (vasemmalta oikealle) kommentaattorit Takuusäätiön toimitusjohtaja Juha Pantzar ja Ruosniemen Marttojen Anne Vänttila sekä Sitran johtava asiantuntija Timo Hämäläinen, Finanssialan toimitusjohtaja Piia Noora-Kauppi, OP:n viestintä- ja yhteiskuntasuhde johtaja Tuuli Kousa, Nordean yksityistalouden ekonomisti Olli Kärkkäinen, Porin kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonensijoituskolumnisti Merja Mähkärahapeliriippuvuuden kokemusasiantuntija Jenna Mäkelä. Kuvakaappaus MTV:n videotallenteesta.

SuomiAreena: Suomalaiset varautuvat huonosti tulevaan

41 prosenttia suomalaisista ei ole varautunut yllättäviin menoihin. Säästämisen aloittamista lykätään, vaikka tärkeintä olisi aloittaa nyt ja vaikka miten pienellä summalla, summasi Takuusäätiön ja Marttojen yhteinen paneeli Tännai siält – tääl puhutaan sun rahoistas!  

– Kannattaa säästää niin paljon kuin pystyy. 10 prosenttia käteen jäävästä tulosta on hyvä. Minä säästän ensin ja sitten katson, mitä jää yli kulutukseen, totesi yrittäjä ja sijoituskolumnisti Merja Mähkä.

Hyvä nyrkkisääntö on pitää säästössä yhden kuukauden palkka. 

– Elämäntilanteet vaihtelevat, mutta hyvä olisi, että tili ei menisi ihan nollaan, vaan jokaisella olisi jotain pientä peruspuskuria, jatkoi OP:n viestintä- ja yhteiskuntasuhdejohtaja Tuuli Kousa.

 

40% suomalaisista säästää säännöllisesti joka kuukausi. Lähde: Rahapuhetta tutkimus 2019.

– 400 000 suomalaisella ei ole mahdollisuutta tai edes lupaa säästää maksuhäiriömerkinnän vuoksi. Mikä on se opetuksellinen asia, että jos henkilö on ulosotossa, hänellä ei ole oikeutta säästää, kysyi puolestaan rahapeliriippuvuuden kokemusasiantuntija Jenna Mäkelä Porin perusturvasta.

Ylikuluttaminen on helpottunut, ja pikavippejä tarjotaan hyvinkin aggressiivisesti. Tästä syystä taloustaitojen merkitys korostunut entisestään. 

– Ennen käteisen rahan saaminenkin oli vaikeampaa. Nyt sitä ei enää näe, kun vain vilautetaan korttia kassalla, vertasi Porin kaupungin kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen.

– Kun puoli miljoonaa suomalaista on ulosotossa, niin se kertoo myös siitä, että järjestelmässä on vikoja. Me kehotamme kansalaisia säästämään, mutta helpommin korjattavissa ovat järjestelmäviat. Räikein virhe on toimeentulotuessa, jossa ulosottovelallinen ei voi tehdä isompia hankintoja, totesi Takuusäätiön toimitusjohtaja Juha Pantzar.

Keskusteluareena on Porin suurin kauppakeskus Puuvilla, mikä Pantzarin mukaan on siinä mielessä kuvaava, että paikka ei kannusta säästämään. Jokaisella yrityksellä on oma luottotuotteensa. Ainoa poikkeus on Alko.

Heikko varautuminen tulevaisuuteen näkyy Finanssialan toimitusjohtaja Piia-Noora Kaupin mukaan myös alivakuuttamisena. 

– Moni ei tiedä, että oma kotivakuutus ei esimerkiksi korvaa ullakolla tai kellarissa vahingoittuneita tavaroita. Myös moni nuori matkustaa ympäri maailmaa ilman matkavakuutusta odottaen, että jos jotain sattuu, valtio hoitaa. 

Veronpalautukset ovat monelle tietoinen säästökohde, jolla on hankittu joululahjat.

– On mielenkiintoista nähdä, miten aikaistetut veronpalautukset näkyvät joululahjaostoksissa, eli kuluvatko verottajan palauttamat eurot jo etukäteen, säästetäänkö ne joulua varten vai ostetaanko tänä vuonna joululahjat luotolla. Ihmisille automaattinen päätös, pohti yksityistalouden ekonomisti Olli Kärkkäinen Nordeasta. 

Tännai siält – tääl puhutaan sun rahoistas! oli Takuusäätiön ja Marttojen keskustelutilaisuus SuomiAreenalla Porissa 16.7.2019

Katso tallenne keskustelusta

 

Rahapuhetta

on OP:n yhteistyössä Marttaliiton ja Takuusäätiön kanssa toteuttama tutkimus suomalaisten suhtautumisesta oman talouden hallintaan.

Rahapuhetta 2019 (pdf)

 


 

Lisää aiheesta "Oma talous"