Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Suomen käräjäoikeuksissa puidaan vuosittain yli 1 400 perintöriitaa

"Perimiseen liittyvät asiat kannattaa ottaa rohkeasti puheeksi oman lähipiirin ja tarvittaessa myös asiantuntijoiden kanssa", lakiasiainpäällikkö Veera Kosonen FIMistä vinkkaa.

Suomen kaikissa käräjäoikeuksissa riideltiin perimiseen liittyvistä asioista 1 429 kertaa vuonna 2019. Tämä käy ilmi selvityksestä, jonka teki S-Pankin Private Banking -palveluista vastaava FIM.

Selvityksessä käytiin läpi vuosina 2013–2019 vireille tulleet perimiseen liittyvät riidat Suomen kaikissa käräjäoikeuksissa. Tarkastelujaksolla käräjäoikeuksissa puidaan vuosittain keskimäärin runsaat 1 600 perintöriitaa.

– Suurimmassa osassa riidoista erimielisyydet ovat käynnistyneet jo ennen varsinaista perinnönjakoa, jolloin kuolinpesän selvittäjäksi ja jakajaksi on täytynyt määrätä ulkopuolinen henkilö, lakiasiainpäällikkö Veera Kosonen FIMistä sanoo.

Kosonen työskentelee tiimissä, joka auttaa Private Banking -asiakkaita varallisuus- ja perintösuunnitteluun liittyvissä kysymyksissä. Hän on perehtynyt vuosien varrella useisiin tapauksiin, jossa potentiaaliset perheitä ja sukuja rikkovat riidat on saatu vältettyä suunnittelemalla asiat huolellisesti ja avoimesti etukäteen.

– Jokainen perintöriita on yksinkertaisesti liikaa, olipa kyseessä sitten isompi tai pienempi perintö.

Kosonen muistuttaa, että oikeusprosessit saattavat kestää vuosia ja olla henkisesti varsin kuormittavia.

Perintöasioista ei kannata vaieta

Uusimpien tilastojen mukaan joka neljännellä suomalaisella kotitaloudella on nettovarallisuutta yli 260 000 euroa, ja kaikkein varakkaimpia ovat 65–74-vuotiaat. Kososen mukaan yhä useampi suomalainen kaipaakin tänä päivänä apua perhe- ja verojuridiikkaan liittyvissä kysymyksissä.

Perinteisesti Suomessa on totuttu pohtimaan perimistä lähinnä itsekseen, mutta Kosonen rohkaisee puhumaan aiheesta. .

– Ensimmäinen askel riidattoman perinnön varmistamiseksi on se, että pysähtyy tarkastelemaan omaa tilannettaan ja ottaa sen puheeksi.

– Sen jälkeen olisi kuitenkin tärkeää kääntyä tarvittaessa alan ammattilaisten puoleen, jotka pystyvät auttamaan monimutkaisemmissakin kokonaisuuksissa ja käymään läpi usein esiin nousseita, hyvin arkaluonteisiakin asioita perheenjäsenistä riippumattomina neutraaleina asiantuntijoina.

 

Lisää aiheesta "Oma talous"