Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Suomalaisten säästöpossut lihovat aina vain – Ekonomisti: Finanssikriisistä jääneet pelot saavat kansalaiset kasaamaan säästöjä tileille

Kotitalouksien säästämisinto on kasvanut selvästi viimeisen vuoden aikana. Sijoittamisen sijaan rahoja kuitenkin makuutetaan enenevässä määrin talletustileillä.

Tilastokeskuksen uusimpien tilastojen mukaan suomalainen säästi huhti-kesäkuussa niin voimakkaasti, että viimeisten 12 kuukauden säästämisaste nousi positiiviseksi – kolmen laskuvuoden jälkeen.

- Kotitaloudet palaavat säästäjiksi pitkän korpivaelluksen jälkeen. Säästämisasteen nousu toisella neljänneksellä oli niin voimakas, että viimeisimmän vuodenkin säästämisaste nousi positiiviseksi. Kotitalouksien käytettävissä olevat tulot kasvavat nyt kiivaimmin reiluun seitsemään vuoteen, mikä helpottaa säästämistä, LähiTapiolan yksityistalouden ekonomisti Hannu Nummiaro sanoo.

Säästämisessä on nyt yksi selvä trendi: suomalainen säästää yhä enemmän tilille. Tilastokeskuksen mukaan ero kotitalouksien tili-, osake- ja rahastosäästöissä on vain kasvanut kuluvan vuoden aikana.

- Vaikka kotitalouksilla jää säästöön rahaa, se löytää tiensä heikosti sijoituksiin. Rahoitustilipidon mukaan viimeisimmän vuoden aikana talletukset ovat nousseet 13 kertaa enemmän kuin rahastosijoitukset, Nummiaro sanoo.

-Sijoittamisesta on ollut paljon puhetta, mutta toiminta jää kuitenkin vähemmälle. Talletukset dominoivat, mutta rahastot sentään vähän lyövät kampoihin.

Kiikarissa ei tuotto, vaan turva

Tilisäästöille maksettava tuotto on näinä ultramatalien korkojen aikana olematon. Tämä ei kuitenkaan suomalaisia haittaa: tiliä suositaan sen helppokäyttöisyyden ja turvallisuuden vuoksi. LähiTapiolan teettämän kyselyn mukaan lähes kolme neljästä tilisäästäjästä sanoo suosivansa tiliä siksi, että rahat ovat sieltä helposti nostettavissa.

Toisaalta viime aikoina on saatu viitteitä siitä, että muutkin sijoitukset ovat alkaneet kiinnostaa. Finanssiala ry:n tuoreessa pankkibarometrissa pankinjohtajat arvioivat, että kotitalouksien keskuudessa talletusten suosio laskee edelleen. Sen sijaan osakkeiden ja osakerahastojen suosion odotetaan kasvavan.

- Finanssikriisi on selvä vedenjakaja kotitalouksien sijoituskäyttäytymisessä. Siihen asti säästöt kohdentuivat sekä talletuksiin että rahastoihin tasatahtiin. Sitten kaaos ja paniikki ajoivat myymään rahastoja aleneviin hintoihin ja rahat laitettiin parkkiin talletuksiin. Todellinen mysteeri on kuitenkin talletusten ja rahastojen jatkuvasti levenevä ”krokotiilin kita”, Nummiaro ihmettelee.

Nummiaron mielestä on mysteeri, miksi kotitaloudet kasaavat kiihtyvään tahtiin lisäsäästöjä pääasiassa talletuksiin.

- Olihan finanssikriisin hurjin sitten 1930-luvun, ehkä se on jättänyt pysyviä pelkotiloja, jotka jumittavat säästäjät talletuksiin. Osakkeiden viime vuosien nettomyynnit voivat myös kertoa sijoittajien lisääntyneestä varovaisuudesta yli kymmenen vuotta kestäneen hyvän nousumarkkinan jälkeen, Nummiaro pohtii.

 

Lisää aiheesta:

Nämä kiinnostavat edelleen kotitalouksia: osakkeet ja remonttilainat 

Irtautumiset osakerahastoista jatkuivat - ETP-puolella elokuu oli tyrmäävän huono

Lisää aiheesta "Oma talous"