Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Suomalaisten joulubudjetti kutistui satasella – Nordea: Veronpalautusten maksu jo alkusyksyllä voi vaimentaa joulukauppaa

Tänä vuonna suomalaiset panostavat jouluun keskimäärin sata euroa vähemmän kuin viime vuonna, selviää Nordean kyselystä.

Nordean teettämän kyselytutkimuksen mukaan suomalaiset suunnittelevat käyttävänsä joululahjoihin ja muihin joulumenoihin keskimäärin yhteensä 530 euroa aikuista kohden. Tämä on pankin mukaan noin sata euroa vähemmän kuin viime vuonna.

Joululahjoja kaavaillaan ostettavaksi 330 eurolla ja muihin joulukuluihin menevän 200 euroa.- Viime vuonna suomalaisten arviot joulubudjetista kasvoivat yllättävänkin paljon. Nyt näyttää siltä, että tänä vuonna palataan takaisin muutaman vuoden takaisiin tasoihin. Syynä voi olla talousnäkymien ja kuluttajaluottamuksen heikentyminen, Nordean yksityistalouden ekonomisti Olli Kärkkäinen arvioi.

Hänen mukaansa vastaajien arvioissa näkyi säästeliäisyyttä: 29 prosenttia vastaajista arvioi joulubudjettinsa olevan viime vuotta pienempi ja vain 11 prosenttia ennakoi joulumenojen kasvavan viime vuodesta.Veronpalautusten maksupäivän muutos heijastuu joulukauppaan

Perinteisesti joulukaupan on katsottu käynnistyvän veronpalautusten maksupäivästä marras-joulukuun vaihteessa. Tänä vuonna suurin osa veronpalautuksista maksettiin kuitenkin jo elo-syyskuussa.

Veronpalautusten maksupäivän aikaistuminen näkyi Nordean kyselyssä joulubudjettisuunnitelmista. Kun viime vuonna 28 prosenttia arvioi rahoittavansa joululahjaostoksensa ainakin osittain veronpalautuksilla, tänä vuonna vastaava osuus oli vain neljä prosenttia.

- On mielenkiintoista nähdä, miten veronpalautusten maksupäivän muutos vaikuttaa tämän vuoden joulukauppaan. Vaikuttaisi siltä, että elo-syyskuussa maksetut veronpalautukset ovat vauhdittaneet vähittäiskaupan kasvua syksyllä, mutta onko se kasvu joulukaupasta pois, Kärkkäinen pohtii.

Veronpalautuksia saaneista 23 prosenttia kertoi säästäneensä ainakin osan niistä joulua varten, mutta 74 prosenttia ei ollut säästänyt niistä joulua varten lainkaan.- Tämä vuosi näyttää, onko veronpalautusten maksupäivän muuttumisella vaikutuksia suomalaisten kulutuskäyttäytymiseen. Jos osa kulutuksesta on siirtynyt syksyyn, voi joulukauppa näyttää tavanomaista hiljaisemmalta. Toinen vaihtoehto on, että veronpalautusrahojen puuttumista korvataan rahoittamalla aiempaa suurempi osa joulukulutuksesta luotolla.

Kuitenkin kyselyssä vain joka kymmenes arvioi rahoittavansa joululahjaostoksiaan luotolla.

- Tämä voi olla optimistinen arvio, jos veronpalautusrahojen puuttumisen vaikutus joulubudjettiin yllättää kuluttajat, Kärkkäinen sanoo.
 

Nordean tutkimuksen toteutti Kantar TNS. Kysely toteutettiin internetpaneelina 12.11.-20.11. 2019 välisenä aikana ja siihen vastasi 1 011 yli 18-vuotiasta suomalaista. Vastaukset on painotettu haastateltavan ikä, sukupuoli ja asuinpaikka huomioiden.

Lisää aiheesta "Oma talous"