Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Suurin osa alle 35-vuotiaista shoppailee mieluummin verkossa.

Suomalaiset nettiostoksilla: naiset käyttävät enemmän rahaa, sunnuntai suosituin shoppailupäivä

Asukasta kohden eniten nettishoppaillaan Lapissa ja Pohjanmaalla. Yli 56-vuotiaat on verkkokaupan nopeimmin kasvava asiakasryhmä.

Klarnan tuoreesta suomalaisten verkkokauppatottumuksia selvittävästä raportista selviää, että naiset tekevät 71 prosenttia kaikista verkko-ostoksista ja käyttävät 64 prosenttia verkkokauppaan suuntautuvasta rahamäärästä. Miesten kertaostosten arvo on kuitenkin 31 prosenttia suurempi.

– Tutkimuksemme nuorin kuluttajaryhmä, 18–35-vuotiaat, käyttää eniten rahaa verkossa ja shoppailisi vain netissä, jos joutuisi valitsemaan. Yli 56-vuotiaiden ikäryhmän verkkoshoppailu taas kasvaa nopeimmin. He myös haluavat mieluummin ostaa tarvitsemansa nopeasti tarkan harkinnan sijaan. Kotiinkuljetusten yleistyessä uskon, että yhä useammat tiiviisti asutuilla alueilla asuvat haluavat klikata tuotteet suoraan kotiinsa ostoskeskuksessa käymisen sijaan. Myös vanhemman ikäpolven verkkoshoppailu kasvaa jatkossa, Klarnan kuluttajakäyttäytymisen asiantuntija Viveka Söderbäck sanoo.

 

Lähde: Klarnan verkkokauppatottumus selvitys

Klarna vertasi myyntitilastojaan Suomen maakuntien ja kuntien asukaslukuihin tammi-kesäkuussa 2019. Analyysin perusteella verkkokauppa kasvaa nopeimmin Uudellamaalla. Myös Pirkanmaalla ja Varsinais-Suomessa kasvu on jonkin verran maan keskiarvoa vilkkaampaa.

Kuntatasolla verkko-ostaminen on kasvanut keskiarvoa nopeammin erityisesti asukasluvultaan pienemmissä kunnissa, kuten Lapin Muoniossa ja Enontekiöllä, missä etenkin keskimääräinen verkko-ostoksen arvo ja ostot asukasta kohden ovat huomattavasti muuta maata suuremmat.

 

Sunnuntai-iltaisin shoppaillaan eniten

Klarnan selvityksen perusteella suomalaiset tekevät verkko-ostoksia niin arkisin (54 %) kuin viikonloppuisinkin (46 %). 

– Myös Suomessa on koko ajan yleisempää, että kuluttajat käyvät ensin kivijalkakaupoissa ja verkossa tutustumassa tuotteisiin ja ostavat ne myöhemmin. Tämä käyttäytymismalli korostuu viikonloppuisin. Verkkomyynti laskee loppuviikkoa kohden ja kasvaa sunnuntaisin. Monet käyttävät aikaa tutustuakseen tarkasti vaihtoehtoihin ja tekevät sitten ostoksen kodin rauhassa sunnuntai-illalla, erityisesti iltayhdeksän ja kymmenen välillä, joka on Suomessa viikon suosituin ajankohta ostoksien tekemiseen, Viveka Söderbäck sanoo.

 

Lähde: Klarnan verkkokauppatottumus selvitys

 

Tilastoja voi tarkastella tarkemmin Klarnan interaktiivisessa raportissa.

Lisää aiheesta "Oma talous"