Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Yli neljäsosa kyselyyn vastanneista naisista arvioi tietävänsä liian vähän mobiilimaksamisesta.

Suomalaiset arkailevat kännykällä maksamista

Mobiilimaksamisen turvallisuus epäilyttää, kertoo tuore tutkimus.

Suomalaiset ovat kännykkäkansaa ja shoppailevat ahkerasti verkossa. Silti hyvin harva myös maksaa verkko-ostoksensa kännykällä, vaan mobiilimaksamisen turvallisuus huolettaa, osoittaa ohjelmistoyhtiö Qvikin teettämä tuore kysely.

Yli kolmasosa suomalaisista ei maksaisi verkkokauppaostoksiaan kännykällä turvallisuuspelkojen takia. Ylivoimainen verkkomaksamisen suosikki on kuitenkin edelleen verkkopankki, sillä yli 60 prosenttia vastanneista maksaisi ostokset sen kautta. Pankki- tai luottokortilla verkossa maksaisi mielellään lähes puolet vastaajista, osamaksulla yli neljäsosa ja laskulla runsas kolmasosa vastaajista.

 

-Mobiilimaksamisen lopullista vallankumousta on odoteltu tälle vuodelle, mutta tulokset näyttävät, että tilanne ei ole juuri muuttunut. Oikein toteutettu mobiilimaksaminen on perinteistä verkkopankkia turvallisempi maksutapa, joten on surullista, että juuri turvattomuuden mielikuva hidastaa kehitystä, Qvikin suunnittelujohtaja Matias Pietilä sanoo.

Turvallisuuden lisäksi tiedonpuute on mobiilimaksamisen esteenä. Lähes joka viides suomalainen ei maksaisi verkko-ostoksiaan kännykällä, koska tietää siitä liian vähän. Yli neljäsosa kyselyyn vastanneista naisista arvioi tietävänsä liian vähän mobiilimaksamisesta, kun miehillä osuus oli reilut kymmenen prosenttia.

Kyselyn mukaan mobiilimaksua käyttävien suosikki on alun perin Danske Bankin rakentama MobilePay. Sen valitsisi verkkokaupassa maksuvälineeksi mieluiten hieman yli kymmenesosa. Sen suosio oli yhtä suuri kuin muiden mobiilimaksusovellusten eli Osuuspankin Pivon, pankkien yhteisyhtiö Automatian Siirron, Apple Payn sekä Google Payn yhteensä. Pivo käyttää taustalla Siirto-teknologiaa eli sen voi laskea mukaan Siirron kokonaisvolyymiin.

-Onhan tässä pitkä matka Ruotsiin, jossa vähän ikäluokasta riippuen noin 80 prosenttia käyttäjistä maksaa Swish-mobiililompakolla kuukausittain, Pietilä toteaa. 

 

Tietokone ylivoimainen suosikki

Kännykällä ostosten teko on Suomessa ylipäätäänkin vielä harvinaisempaa. Sillä kylläkin surffataan nettikaupoissa mieluusti, mutta varsinainen maksu suoritetaan muualla. Noin 67 prosenttia vastaajista käytti kännykkää tuotteiden tai palvelujen selailuun, mutta 44 prosenttia myös maksoi sillä.

Tutkimuksen mukaan tietokone on suosituin laite nettishoppailussa: yli 71 prosenttia käyttää tietokonetta verkkokauppojen valikoiman selailuun ja yli 76 prosenttia myös verkko-ostosten maksamiseen.

Yli puolet miehistä maksaisi verkko-ostokset mielellään pankki- tai luottokortilla, mutta naisista vain kaksi viidestä. Naiset suosisivat enemmän osamaksua: heistä runsas kolmannes olisi valmis maksamaan ostokset osamaksulla, mutta miehistä sitä piti vaihtoehtona alle viidesosa.

Laskulla verkko-ostoksensa maksaisi vajaa neljäsosa miehistä mutta yli 40 prosenttia naisista.

-Sukupuolien väliset huomattavat erot olivat pienoinen yllätys. Tässä saattaa näkyä miesten tyypillisesti huolettomampi suhtautuminen uuteen tekniikkaan. Maksutavoista on syytä huomata, että osamaksupalveluita ei kannata unohtaa, jos asiakaskunta on naisvoittoinen, Pietilä huomauttaa.

Qvikin suomalaista aikuisväestöä edustavaan kyselyyn vastasi huhtikuun lopussa 1 000 suomalaista eri puolilta maata.

Lisää aiheesta "Oma talous"