Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Sijoittamisen aloittaminen voi tuntua pelottavalta. Milja Heikura haluaisi, että tarjolla olisi enemmän selkokielistä sijoitussisältöä. Kuva: iStock / Hanna-Mari Jaakkola

Sijoittaminen täytti tyhjän aukon elämässä – Milja Heikura sijoittaa, koska tietää, että palkkatyö ei vaurastuta

Parikymppinen Milja Heikura haaveilee sijoitusasunnosta ja toteaa, että sijoittamisen perusteita voi harjoitella, vaikka karkkipussin avulla.

Milja Heikura sijoittaa kryptovaluuttoihin, koska haluaa pysyä perillä siitä, miten kryptomarkkinat toimivat ja kehittyvät.

– En kauheasti usko kryptoihin itse, mutta pieni kiinnostus kyllä on. Kun on ihan pienesti omalla rahalla kiinni, kiinnostaa vähän, mitä markkinalla tapahtuu.

Suurin osa 21-vuotiaan Heikuran sijoituksista on kiinni rahastoissa, mutta hänellä on myös suoria osakesijoituksia. Oman salkun seuraaminen markkinoiden myllertäessä on konkretisoinut talouden ilmiöitä.

–  Ei vaihteluita huomaisi niin selvästi, jos oma salkku ei olisi mukana. Kryptovaluutoissakin puhutaan monien satojen prosenttien muutoksista, mutta eivät ne konkretisoidu, jollei markkinalla ole, Heikura pohtii.

Sijoittaminen korvasi kilpaurheilun

Heikura on yksi niistä monista, jotka ovat aloittaneet sijoittamisen osakesäästötilin lanseerauksen jälkeen. Aloittaminen ei kuitenkaan ollut itsestäänselvyys, sillä sijoittaminen tuntui vieraalta, monimutkaiselta ja aika pelottavaltakin.

– Meni varmaan vuosi ennen kuin uskalsin ostaa ensimmäiset rahastoni. Jotenkin se pelotti, kun kaikkialta kuuli vain, että kulut syövät tuottoja ja huomioi ne kulut. Ajattelin, etten uskalla aloittaa, kun en tiedä, mihin rahani laitan.

Mimmit sijoittaa -media antoi lopulta rohkeutta kokeilla. Se oli riittävän selkokielistä, ja henkilöihin oli helppo samastua.

Samaan aikaan Heikura oli juuri lopettanut pitkän ja tavoitteellisen uran kilpaurheilijana.

– Yhtäkkiä viikosta vapautui monta tuntia aikaa, ja kiinnostuksen pystyi kanavoimaan uuteen aiheeseen.

"Rehellisesti raha kiinnosti. Se, miten saada raha tekemään töitä sun puolesta."

Mikä sijoittamisessa motivoi entistä kilpaurheilijaa?

– Rehellisesti raha kiinnosti. Se, miten saada raha tekemään töitä sun puolesta. En vahvasti usko ja luota meidän eläkejärjestelmään. Tajusin, että palkkatyö ei meitä Suomessa vaurastuta.

Heikuran sijoitustavoitteet ovat vuosikymmenten päässä. Vaikka sijoittaminen tuli suorituskeskeisen harrastuksen tilalle, entinen ja nykyinen harrastus eivät ole täysin verrattavissa keskenään.

–  Sijoittaminen on mulle elämäntapa. Sitä en suorita.

Sijoitussuunnitelman voi tehdä puhelimellakin

Tällä hetkellä Heikura on töissä pankissa ja valmistautuu samaan aikaan kauppakorkeakoulun pääsykokeisiin. Innostus niihinkin lähti sijoittamisesta.

– Kun vauhtiin pääsi, se vei jalat alta. Tämä on valtava maailma ja avaa mahdollisuuksia tosi moneen.

Heikura kuuluu Nuorten Osakesäästäjien valiokuntaan. Hän innostuu sijoitusaiheisista keskusteluista ja on esimerkillään innostanut myös kolme sisartaan sijoittamaan.

Hän toivoisi, että sijoittamiseen kannustettaisiin maanläheisemmin. Hän itse myöntää säikähtäneensä, kun löysi Googlesta ensimmäisiä laajoja sijoitussuunnitelmapohjia.

– Tajusin onneksi, ettei sen tarvitse olla niin monimutkaista. Riittää, jos on vaikka puhelimeen tallennettu jokin suunnitelma. Sitä voi muokata ajan kuluessa.

"Otin karkkipussin ja näytin, että tämä karkki on osake ja pussillinen karkkia on rahasto."

Yhden siskoistaan hän perehdytti karkkien avulla.

– Otin karkkipussin ja näytin, että tämä karkki on osake ja pussillinen karkkia on rahasto, hän naurahtaa.

Rahastot ovat Heikurankin sijoituspyramidin pohja. Osakesijoituksia hän kasvattaa maltillisesti.

– Listautumisiin en ole vielä osallistunut. Niitä varten haluan kerätä lisää tietoa.

Yksi tietolähde on NOS. Osa valiokunnan jäsenistäkin on osallistunut listautumisiin, ja Heikura tietää saavansa muilta tietoa ja tukea, kun sen aika on. Yhteisöllisyys onkin hänen mukaansa hienointa, mitä nuorten sijoittajien yhteisöllä on tarjota.

– Se avaa ovia tutustumaan uusiin asioihin ja ihmisiin.

Heikura uskoo, että seuraava askel hänen sijoitusurallaan ovat sijoitusasunnot. Se on yksi osa hänen tavoitettaan mahdollisimman laajasta ja tuottavasta sijoitussalkusta.

– Ei mulla ole mitään numeerista tavoitetta. Totta kai olisi hienoa sanoa, että olisi miljoonasalkku. Sijoitan asioihin, joihin uskon.

Lue lisää: 

Rahaviikko tuo säästämisen ja sijoittamisen tutuksi nuorille – Viisi vinkkiä sijoittamisen aloittamiseen

Helposti lähestyttävät esikuvat kannustavat sijoittamaan

Salla Smeds innostuu koroista – "Käsilaukku ei ole sijoitus"

Petra Elers on innokas indeksisijoittaja

Osakesäästäjänä saat enemmän

Osakesäästäjien jäsenenä saat lukuisia rahanarvoisia jäsenetuja sekä Viisas Raha -lehden kahdeksan kertaa vuodessa.

Alle 30-vuotiaat ovat oikeutettuja edullisempaan jäsenmaksuun: 15 euroa vuodessa. Nuorena Osakesäästäjänä saat kaikki jäsenedut ja Viisas Raha -lehti digiversiona.

Liity jäseneksi! Voit myös ostaa jäsenyyden lahjaksi täältä.

Lisää aiheesta "Oma talous"