Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Sijoitustoiminnan tulot ovat pääasiassa pääomatuloa. Sijoittaja voi vähentää verotuksessa tulonhankkimiskuluina esimerkiksi sijoitusten säilyttämiseen liittyviä kuluja. Kuva: iStock

Sijoittajan veroilmoitus – Tiedätkö, mitä yksityissijoittaja voi vähentää verotuksessa? Osallistu koulutukseen!

Sijoittajan kannattaa olla tarkkana veroilmoituksen kanssa, sillä verotuksessa voi vähentää yllättävän monia kuluja.

Veroilmoitukset kolahtelevat jo postiluukuista, mutta vielä on runsaasti aikaa tutkia ilmoitusta ja tehdä tarvittavat korjaukset. Verot syövät merkittävästi sijoitustoiminnan tuottoja, joten sijoittajan kannattaa olla perillä siitä, millaisia kuluja ja vähennyksiä hän voi ilmoittaa.

Valtaosa sijoitustoiminnan tulosta verotetaan pääomatulona. Pääomatulon vero on 30 prosenttia 30 000 euroon asti ja sen ylittävältä osalta 34 prosenttia. Pääomatuloa ovat muun muassa korkotulot, sijoitusrahastojen tuotot, sijoitusasuntojen vuokratulot, pörssiosakkeiden myyntivoitot ja osingot. Osinkojen määrästä 85 prosenttia on veronalaista tuloa.

Etenkin ulkomaisia osinko-osakkeita omistavan sijoittajan kannattaa muistaa, että verotuskäytännön ulkomaisten yhtiöiden kanssa ovat vaihtelevia. Kaksinkertaisen verotuksen poistavasta sopimuksesta huolimatta suomalainen sijoittaja voi joutua itse hakemaan liikaa perityn veron takaisin, minkä jälkeen sijoittaja on velvollinen ilmoittamaan palautuksesta myös palveluntarjoajalle ja verottajalle.

Jos osakkeita on myynyt verovuoden aikana enintään tuhannella eurolla, myyntivoitosta ei tarvitse maksaa veroja. Tämä tosin ei päde osakesäästötiliin, sillä osakesäästötilillä tuoton osuus on aina veronalaista. Verot tosin tulevat maksettaviksi vasta, kun tililtä nostaa varoja. Tästä syystä osakesäästötilillä olevat omistukset eivät myöskään näy veroilmoituksessa.

Sijoittaja voi tehdä monenlaisia vähennyksiä verotuksessa. Tyypillisiä vähennettäviä ovat myyntitappiot sekä sijoitusten säilyttämiseen liittyvät kulut.

– Myös muut epäsuorat kulut voivat olla vähennyskelpoisia, jos ne liittyvät tulojen hankkimiseen, OTM Paula Bock muistutti haastattelussaan viime vuonna.

Esimerkiksi Osakesäästäjien jäsenmaksun voi vähentää tulonhankkimiskuluna. Myös sijoituskirjallisuus on verottajan silmissä tulojen hankkimiseen tarvittavaa ammattikirjallisuutta.

Lue lisää: 

Säilyykö AOT:n verovapaa tonni OST:sta huolimatta?

Ulkomaisten osinkojen verotus vaatii aktiivisuutta sijoittajalta

Osinkoa ansiotulona? Verotuskäytännöt ovat joskus sijoittajalle eduksi

 

Osakesäästäjänä saat enemmän

Osakesäästäjien jäsenenä saat lukuisia rahanarvoisia jäsenetuja sekä Viisas Raha -lehden kahdeksan kertaa vuodessa.

Liity jäseneksi! Voit myös ostaa jäsenyyden lahjaksi täältä.

Lisää aiheesta "Oma talous"