Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Rovaniemi pitää kärkisijaa vuosittaisessa vuokratuottotutkimuksessa. Kuva: Janus Orlov.

Rovaniemi, Kuopio ja Oulu antavat asuntosijoittajalle parhaat tuotot

Asuntosijoittamisen alueelliset erot kasvavat. Suomen Vuokranantajat ry:n ja Pellervon taloustutkimus PTT:n julkaiseman vuosittaisen ennusteen mukaan erityisesti asuntojen arvon kehitys vaihtelee entistä enemmän eri kaupungeissa.

Asuntosijoittajalle on luvassa parhaat tuotot pienemmistä yliopistokaupungeista, kuten Rovaniemeltä, Kuopiosta ja Oulusta. Peränpitäjinä kaupunkirankingissa ovat Kotka ja Kouvola.

Ennusteessa tarkastellaan asuntosijoittajan tuottojen kehittymistä 24 kaupungissa. Kokonaistuottoihin vaikuttavina tekijöinä on tarkasteltu vuokratuottoa, arvonkehitystä sekä alueellisia tekijöitä. Tarjonnan lisääntyminen kasvukeskuksissa on hillinnyt vuokrankorotuspaineita ja vuokrien odotetaan nousevan tulevina vuosina kahden prosentin vuosivauhtia.

 

 

Arvonnousun sijaan myös arvonlasku on mahdollista

Varsinkin kasvukeskuksissa asuntojen arvonnousu on vuokratuottojen ohella tuonut turvan inflaatiota vastaan. Nyt tilanne on muuttunut. Ennusteessa sijoitusasunnon arvon odotetaan jopa laskevan monilla paikkakunnilla.

– Asunto- ja vuokramarkkinoiden eriytyminen näkyy myös kaupunkien sisällä. Esimerkiksi Helsingin kantakaupunkiin ennustetaan noin 4 prosentin arvonnousua, kun taas pääkaupungin reunoilla arvonnousu jäänee alle 2 prosenttiin. Jopa pääkaupunkiseudun reunoilla arvonkehitys voi olla negatiivista, toteaa Suomen Vuokranantajien lakimies Tarik Ahsanullah.

Ennusteen mukaan vuokratuottojen pitkän aikavälin trendi näyttää edelleen jatkuvan. Vuokratuotto on pysynyt koko maan osalta tasaisesti keskimäärin 3 - 4 prosentin tuntumassa vuonna 1995 tapahtuneen vuokrasääntelystä luopumisen jälkeen.

Tutustu tutkimuksen tuloksiin

Vuosittainen vuokratuottoennuste

Suomen Vuokranantajat julkaisee yhteistyössä Pellervon taloustutkimuksen (PTT) kanssa vuosittain vuokratuottotutkimuksen, jossa käsitellään eri kaupunkien näkymiä yksityisen vuokranantajan näkökulmasta.

Tutkimus on tehty vuodesta 2013 alkaen. Tutkimuksessa käsitellään asuntosijoittamiseen vaikuttavia alueellisia kehitystekijöitä. 

Vuokratuoton laskemiseksi on tehty keskimääräiset alueelliset hinta- ja vuokraennusteet vuosille 2019-2023.

Vuokratuoton laskennassa on otettu huomioon remonttivara. Lisäksi hoitokulujen ennustetaan kasvavan koko maassa keskimäärin 2,8 prosenttia vuodessa. Ennusteen mukaan sijoitusasuntolainojen viitekorko nousee lähelle yhtä prosenttia vuoteen 2022 mennessä.


 

Lisää aiheesta "Oma talous"