Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Varman toimitusjohtaja Risto Murto sanoo Viisaan Rahan haastattelussa, että Ruotsin mallin tuominen yrittäjäeläkkeisiin voisi olla osa YEL-järjestelmän muutosremonttia.

Risto Murto harkitsisi Ruotsin mallia yrittäjäeläkkeisiin: ”Sopisi yrittäjien profiiliin”

Varman toimitusjohtaja avaisi yrittäjille mahdollisuuden päättää eläkevarojensa sijoittamisesta osittain itse.

Ruotsalaiset voivat päättää osan työaikanaan kertyneiden eläkemaksujen sijoittamisesta itse. Sijoituskohteiden valinta on Ruotsissa mahdollista sekä rahastoeläkkeessä, joka on osa lakisääteistä eläketurvaa, että työehtosopimuksiin perustuvissa ammatillisissa lisäeläkkeissä.

Varman toimitusjohtaja Risto Murron mielestä Suomen YEL-järjestelmässä voitaisiin harkita eläkevakuutettujen omien sijoituspäätösten mahdollistamista.

– Jos olisi kyky tehdä isompi muutosremontti YEL-järjestelmään, jota se selvästi kaipaa, tällainen osa-alue voisi minun silmissäni olla yksi elementti, Risto Murto sanoo Viisas Raha -lehden haastattelussa.

Hän arvioi, että yksilöllisten sijoituspäätösten mahdollistaminen voisi houkutella yrittäjiä kasvattamaan eläkemaksujensa osuutta.

– Se sopisi yrittäjien profiiliin, koska he määritelmällisesti haluavat pitää aloitteen itsellään. Onpa se ruotsalainen malli, jossa on valittavana iso määrä rahastoja, tai tyypiltään perinteisemmin lisäeläkevakuutus, jonka toteuttaminen olisi vähän helpompaa, sillä voitaisiin saada lisäsäästämistä yrittäjiltä, Murto perustelee.

Hän pitää uudistuksen toteuttamista vaikeana seuraavien kymmenen vuoden aikana, vaikka yrittäjien eläketurvaa pitäisi vahvistaa jollakin tavalla joka tapauksessa.

– YEL:n ongelma on, että se tuottaa heikkoa eläketurvaa. Se ei ole nyt onnistunut osa sosiaalivakuuttamista.

”Parantaisi järjestelmän kestokykyä”

 

Professori Timo Rothovius ottaisi Ruotsista mallia muihinkin kuin yrittäjien eläkkeisiin.

Vaasan yliopiston rahoituksen professori Timo Rothovius pitää Murron avausta tervetulleena. Yrittäjien eläkeuudistuksen yhteydessä on puhuttu siitä, kuinka paljon yrittäjäeläkkeitä pitää subventoida verorahoista. Rothovius näkee, että sijoituspäätösten avaaminen yrittäjille itselleen vähentäisi verorahoituksen tarvetta.

– Ilman muuta pitkällä aikavälillä se parantaisi järjestelmän kestokykyä, koska tuotto olisi todennäköisesti parempi, hän sanoo.

 

Lue koko juttu

Koko juttu on julkaistu Viisaan Rahan numerossa 6/2022.

Osakesäästäjien jäsenenä pääset lukemaan uusimman lehden sekä kaikki aiemmin ilmestyneet numerot.

Jäsenenä saat lukuisia rahanarvoisia jäsenetuja sekä Viisas Raha -lehden kahdeksan kertaa vuodessa. Nuorten Osakesäästäjien jäsenyys maksaa vain 15 euroa vuodessa.

Liity jäseneksi! Voit myös ostaa jäsenyyden lahjaksi täältä.

 

Lisää aiheesta "Oma talous"