Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Yksityispankkipalvelua käyttävistä vastaajista 35 prosenttia maksaa kiinteää palvelumaksua ja 28 prosenttia prosentiaalista.

Private Banking 2022: Tämän verran maksaa puolen miljoonan euron salkunhoito

Private Banking 2022 -tutkimus osoittaa, että osa varainhoitajista tarjoaa asiakkailleen mahdollisuutta sitoa palkkio osin tai kokonaan varojen tuottoon. Tämä on tarjolla esimerkiksi OP:n ja S-Pankin asiakkaille. OP:n asiakkaat voivat valita jopa yksinomaan tuottoon perustuvan palkkion.

Yksityispankin asiakas maksaa yleensä palkkion varainhoidosta, sijoitustuotteiden ja mahdollisen vakuutuskuoren sekä arvopaperikaupan kulut.

Varainhoitopalkkioon vaikuttaa yleensä salkun arvo. Merkitystä voi olla myös asiakkaan valitsemalla palvelumallilla sekä sijoitusstrategialla tai -konseptilla. Esimerkiksi LähiTapiolassa konsepteja ovat muun muassa indeksi- ja momentumvarainhoito. Pankeissa palkkioon voi vaikuttaa myös muun pankkiasiakkuuden laajuus.

Pyysimme 11 pankilta ja muulta varainhoitajalta hintatietoja puolen miljoonan euron esimerkkisalkulle, jonka varat sijoitetaan rahastojen kautta puoliksi osake- ja korkomarkkinoille ja jota hoidetaan täydellä valtakirjalla. Saimme vastaukset seitsemältä.

Index Varainhoito lupaa hoitaa homman 0,74 prosentin vuotuisilla kuluilla. LähiTapiola kirittää 0,81 prosentin ja OP 0,95 prosentin kuluilla. Toisessa laidassa ovat Aktia (1,38 prosenttia), Danske Bank (1,46 prosenttia) sekä Nordea (1,49 prosenttia).

Erot saattavat tuntua pieniltä, mutta ero lopputuloksessa on iso, jos sijoitusaika on pitkä. Esimerkiksi viiden prosentin vuotuisella tuotto-oletuksella tuottoa kertyy 0,74 prosentin kuluilla kymmenessä vuodessa liki 259 000 euroa. Jos vuotuiset kulut ovat 1,49 prosenttia, tuottoa saadaan vajaat 206 000 euroa.

Index Varainhoito on riippumaton varainhoitaja, jolla ei ole omia sijoitustuotteita. Se ei myöskään vastaanota palkkionpalautuksia ostaessaan asiakkaidensa salkkuihin muiden palveluntarjoajien tuotteita. Toisin sanoen riippumattomalla varainhoitajalla ei ole kiusausta suosia tuotteita, joista saa itselleen leveimmät katteet tai yhteistyökumppaneiltaan muhkeimmat palkkionpalautukset.

Pankkien ja muiden varainhoitajien omia tuotteita voi olla private banking -asiakkaiden salkuissa huomattavan paljon tai ei yhtään. Esimerkiksi OP ilmoittaa, että omien ja yhteistyökumppaneiden tuotteiden osuus on yksityishenkilöiden täydenvaltakirjan salkuissa keskimäärin 20–75 prosenttia. Nordea ilmoittaa vaihteluväliksi 0–50 prosenttia ja S-Pankki 0–100 prosenttia.

Arvioita private banking eli yksityispankkipalvelun laadusta kerättiin toukokuussa Osakesäästäjien jäseniltä. Käyttämänsä pb-palvelun laatua ja palvelun eri osa-alueiden merkitystä itselleen arvioi tuolloin 326 sijoittajaa. 1223 vastaajaa ilmoitti, ettei käytä yksityispankin palveluja.

Lue Private Banking 2022 -tutkimuksen tuloksista Viisaan Rahan numerosta 5/2022. Lehden irtonumeron voit ostaa tästä linkistä. Tutkimuksen toteuttivat Sanamanteri ja Tietoykkönen. Ensimmäisen kerran Privat Banking -tutkimus toteutettiin yhteistyössä Osakesäästäjien kanssa vuonna 2014.

 

Osakesäästäjänä saat enemmän

Osakesäästäjien jäsenenä saat lukuisia rahanarvoisia jäsenetuja sekä Viisas Raha -lehden kahdeksan kertaa vuodessa.

Liity jäseneksi! Voit myös ostaa jäsenyyden lahjaksi täältä.

 

Lisää aiheesta "Oma talous"