Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Sijoittaminen on Eija ja Risto Helasen yhteinen harrastus. 

Pariskunta ei arvojen heilahteluja säikähdä

Hämeen Osakesäästäjissä aktiivisesti toimivat Eija ja Risto Helanen ovat pitkäjänteisiä sijoittajia, jotka keskustelevat harrastuksestaan päivittäin.  

Hämeenlinnalais-riihimäkeläiset Eija ja Risto Helanen alkoivat sijoittaa osakkeisiin vuonna 1988, kun Eija oli Rautakirjan viestintäpäällikkönä tekemässä yrityksen pörssiinmenoa.

Eija ja Risto Helanen

Eläkepäiviään viettävät Hämeen Osakesäästäjien varapuheenjohtaja ja liittovaltuustoedustaja Risto Helanen sekä hallituksen tuki Eija Helanen.

Asuinpaikat: omakotitalo Riihimäellä ja kerrostaloasunto Hämeenlinnassa.

Harrastukset: sijoitustoiminta, kulttuurin suurkuluttaminen, viinit, matkustelu ja koristekarppien kasvattaminen.

– Tuolloin myös työntekijöille tarjottiin osakkeita ja hankimme meille molemmille isomman potin, Eija kertoo. 

Jo ennen osakkeiden ostamista säästäväinen pariskunta oli laittanut joka kuukausi pienen summan eri rahastoihin ja korkeampien tuottojen toivossa muun muassa joukkovelkakirjalainoihin ja määräaikaistileille. 

Kun perhe ei vuosien myötä kasvanut, sijoittamisen tavoitteeksi tuli eläkepäiviin varautuminen ja toisaalta jatkuva hyvä osinkovirta. Helaset ovatkin kiteyttäneet sijoitusstrategiakseen ”eläkepäivien iloksi” säästämisen. 

– Täytyy olla kylmähermoinen ja sietää arvojen heilumista, Risto kuvailee.

Harkitsevaisuus on tuottanut tulosta. Molemmat pystyivät esimerkiksi jättäytymään pois työelämästä jo ennen eläkeikää. 

– Jäin 12 vuotta sitten sapattivapaalle ja se olikin niin mukavaa, etten halunnut enää palata takaisin hektiseen työelämään, Eija muistelee. 

Eijan sapattivapaan myötä myös Riston elämänlaatu parani, kun töiden jälkeen kotona odotti tyytyväinen vaimo ja koti tuoksui pullalta. Itse hän jäi RAY:stä eläkkeelle pari vuotta ennen varsinaista eläkeikää. 

Omia ja yhteisiä salkkuja

Helasten aamut alkavat aina tutulla tavalla.

– Istahdamme työhuoneeseen omien tietokoneidemme ääreen ja alamme selata pörssejä ja talousuutisia.  

Pariskunta keskustelee sijoittamisesta päivittäin. Heillä on sekä omia että yhteisiä ”meidän salkkuja”. Salkut on hajautettu 50–60 yhtiöön, ja ne on jaettu niin sanottuihin peruspapereihin ja pelipapereihin.

– Sijoittamisemme kivijalkoja ovat muun muassa Sampo, Nordea ja Fortum. Pelipaperit ovat puolestaan sellaisia, joihin sisältyy lyhyellä aikavälillä tuottomahdollisuuksia, Risto kertoo. 

Omissa, suunnilleen samankokoisissa salkuissa molemmilla on sekä perus- että pelipapereita. Eijalla on pääasiassa suomalaisia yrityksiä ja Ristolla muita pohjoismaisia sekä muutama yhdysvaltalainen yhtiö. 

– Olen pitänyt erityisesti norjalaisfirmoista, kuten kalaan keskittyvästä Marine Harvestista sekä it-firma Ateasta, Risto kertoo. 

Eija ei osaa luetella suosikkeja, sillä hänen mielestään osakkeisiin ei saisi koskaan rakastua.

– Minulla oli pitkään Sanomien osakkeita, mutta niistä olisi ehkä pitänyt osata luopua jo aiemmin. Sittemmin olen tehnyt loikkia humanistisilta aloilta insinööritieteisiin ja puolivitsillä ostin myös jossain vaiheessa tanskalaista Pandoraa, sillä täytyyhän joka naisen oma korutuotanto omistaa, Eija naurahtaa.

Sijoittajina ja päätöksentekijöinä Eija ja Risto ovat erilaisia. 

– Minua ei haittaa, jos osakkeiden arvo nousee myymisen jälkeen, kunhan olen päässyt omaan tavoitteeseeni. Teen päätökset harkiten, kun Risto puolestaan on impulsiivisempi ja häntä harmittavat pienetkin arvonnousut, Eija kuvailee. 

Mukavampaa yhdessä tehden

Eija ja Risto ovat aktiivisesti mukana Hämeen Osakesäästäjissä. Nykyisin varapuheenjohtajana ja liittovaltuustoedustajana toimiva Risto sai Eijankin innostumaan sijoituskokouksista viitisen vuotta sitten. Ensimmäisessä kokouksessa kaikki muut olivat miehiä.

– Varmaan he katsoivat minua vähän alta kulmain, että mikäs tuo on, kun tulee tänne herraseuraan, Eija muistelee.  

Siitä huolimatta hän päätti jatkaa osallistumistaan ja rohkaisee muitakin naisia ja pariskuntia mukaan toimintaan. 

– Sieltä saa informaatiota, mutta siellä on myös aivan mahtavia ihmisiä. Parasta on se, että ihmiset tulevat hyvin eri taustoista, mutta kaikilla on yhteinen kiinnostuksenkohde.  

Eija ja Risto kannustavat pariskuntia tekemään sijoittamisesta yhteisen harrastuksen. 

– Molemmille kannattaa hankkia omat salkut. Lisäksi pariskunnan molempien osapuolten kannattaa osallistua paikallisten Osakesäästäjien tilaisuuksiin. Asioita kun on mukavampi tehdä yhdessä.  

Osakesäästäjien tilaisuuksissa ja ylipäätään sijoittamisessa ei tarvitse olla talousasioiden ekspertti. Hyvä tarvitsee olla vain siinä, mitä itse tekee.

 

Poimintoja osakesalkuista

Pariskunnalla on sekä omia että yhteisiä salkkuja, jotka sisältävät 50–60 suomalaista, pohjoismaista ja yhdysvaltalaista yhtiötä. Sijoittamisessa on huomioitu sekä maantieteellinen että ajallinen hajauttaminen.  

Kivijalat

Nordea, Sampo, Fortum:
”Myymme Sampoa vain, jos Nalle Wahlrooskin myy.”

Kotimaisia

Ponsse ja Vaisala: ”Loikka humanistialoilta insinööripuolelle toi salkkuun muiden muassa nämä kiinnostavat yritykset.”

+ Neste, UPM

Pohjoismaisia

Marine Harvest: ”Norjalaisessa kalabisneksessä on paljon potentiaalia.”

+ Boliden AB, Europris ASA, Genmab

Yhdysvaltalaisia

+ Omega Healthcare Investors, Inc.

Lisää aiheesta "Oma talous"