Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Pankkiin kannattaa ottaa yhteyttä heti, kun ongelmia näyttää tulevan.

Pankit tarjoavat joustoa yrityksille ja asuntovelallisille

Pankit tarjoavat lyhennysvapaita ja neuvontaa henkilö- ja yritysasiakkaille, jotka kärsivät koronaepidemian taloudellisista vaikutuksista. Omista tukitoimistaa ovat jo kertoneet Nordea, Danske Bank, OP, Oma Säästöpankki, S-Pankki ja Aktia. 

Danske Bank tiedotti tänään tarjoavansa erilaisia vaihtoehtoja tukeakseen esimerkiksi säännölliset tulonsa tilapäisesti työttömyyden tai lomautuksen vuoksi menettäneitä henkilöasiakkaita, ja yrityksiä, jotka tarvitsevat lisälikviditeettiä kysynnän laskun tai tilausten peruutusten vuoksi.

– Tarkastelemme kunkin asiakkaan tilannetta yksilöllisesti ja arvioimme kuinka voimme auttaa heitä parhaiten. Joidenkin kohdalla tilanteen yli pääsemisessä voi helpottaa asuntolainan lyhennysvapaa, toisilla taas vaikkapa korttiluoton limiitin korotus tai tilapäinen korotus käyttöpääomalimiittiin”, Danske Bank Suomen maajohtaja Leena Vainiomäki sanoo pankin tiedotteessa.

Esimerkkejä Danske Bankin vaihtoehdoista asiakkaille, jotka kärsivät äkillisistä koronaviruksen vaikutuksista ja jotka täyttävät yleiset luottokelpoisuusehdot:

- Maksuton korttiluoton luottorajan korotus, tilapäinen luottokortin maksuvapaa tai mahdollisuus pienentää kulutusluoton kuukausittaista maksuerää henkilöasiakkaille verkkopankin kautta haettuna
- Uusi luottokortti tai käyttölaina henkilöasiakkaille verkkopankin kautta haettuna
- Jopa kuuden kuukauden lyhennysvapaa asuntolainaan maksutta verkkopankin kautta haettuna
- Muutoksia yritysasiakkaiden maksuohjelmiin ja korotuksia yritysasiakkaiden luotollisten tilien limiitteihin tai muihin käyttöpääomalimiitteihin

– Asiakkaiden ja henkilöstön terveyden ja turvallisuuden varmistamiseksi tarjoamme asiakkaillemme ensisijaisesti puhelin- ja etätapaamisia, ja lisäämme puhelin- ja verkkoneuvontahenkilöstöä toisista työtehtävistä. Osa palveluistamme on tällä hetkellä jonkin verran ruuhkautunut, erityisesti sijoittaja- ja säästäjäasiakkaiden poikkeuksellisen runsaan kysynnän vuoksi.

– Suosittelemme asiakkaitamme olemaan tarvittaessa yhteydessä asiakaspalveluumme - henkilöasiakkaat puh. 0200 2580, yritysasiakkaat puh. 0100 2580 - tai asiakasvastuulliseensa, jotta voimme yhdessä katsoa mitkä toimenpiteet voisivat sopia juuri heille.

Nordea: yhteyttä kannattaa ottaa heti

Nordea tiedotti, että sen asiakkaat voivat saada asuntolainoihinsa enintään kuusi kuukautta lyhennysvapaata. Pienille ja keskisuurille yrityksille tarjotaan tarvittaessa kolmen kuukauden lyhennysvapaata sekä muita apukeinoja.

 – Olemme päättäneet ryhtyä toimenpiteisiin, joilla voimme nopeasti tukea henkilöasiakkaitamme sekä pieniä ja keskisuuria yrityksiä Pohjoismaissa. Lisäksi on erittäin tärkeää pitää pohjoismaisten talouksien pyörät pyörimässä näissä poikkeuksellisissa olosuhteissa, Nordean konsernijohtaja Frank Vang-Jensen sanoo pankin tiedotteessa.

 Julkaisemme pian verkkosivustoillamme tietoa siitä, miten henkilöasiakkaat voivat hakea lyhennysvapaata. Pienet ja keskisuuret yritysasiakkaat saavat lisätietoa tavanomaisista palvelukanavistaan.

 – Kehotamme yritysasiakkaita olemaan pankkiin yhteydessä heti, jos näköpiirissä on muutoksia yrityksen vakiintuneeseen toimintaan. Neuvomme yrityksiä tekemään realistiset ennusteet likviditeetistään sekä selkeät kassavirtabudjetit. Meillä on tarvittaessa useita erilaisia tapoja ja instrumentteja käyttöpääomien ja likviditeetin vahvistamiseksi.

OP: mahdollisuus lyhennysvapaaseen 12 kuukauden ajaksi

OP Ryhmä kertoo tarjoavansa sekä kotitalouksille että pk-yrityksille mahdollisuuden lykätä luottojen maksuja, mikäli koronapandemia on vaikuttanut asiakkaiden luotonhoitokykyyn.

– Asiakkaalle tarjotaan mahdollisuus asuntoluottojen lyhennysvapaaseen 12 kuukauden ajaksi. Yritysten osalta maksuaikojen muutokset arvioidaan aina tapauskohtaisesti ja hyödyntäen laajasti Finnveran tarjoamia takauksia. Maksuohjelman muutoksista ei peritä erillistä maksua.

– Koronaviruksen aiheuttaman taloudellisen tilanteen keston ennakoiminen on vaikeaa, joten haluamme tarjota mahdollisuuden maksuohjelmien muutoksiin suoraan pidemmälle ajanjaksolle. Suomen suurimpana rahoittajana kannamme vastuumme suomalaisten kotitalouksien ja pk-yritysten taloudellisesta tilanteesta ja toimimme asiakkaidemme hyväksi tämän poikkeuksellisen kriisin keskellä, sanoo OP Ryhmän pääjohtaja Timo Ritakallio.

Sekä yksityishenkilöitä että pk-yrityksiä kannustetaan olemaan yhteydessä omaan osuuspankkiinsa mahdollisista rahoitustarpeista ja muutoksista nykyisten luottojen maksuohjelmiin. Ensisijaisesti suositellaan digitaalisten palvelukanavien käyttöä.

Oma Säästöpankki: odotamme vielä finanssivalvonnan tarkempia linjauksia, mutta joustoja on luvassa

Pankki myöntää henkilö- ja yritysasiakkailleen lainoihin lyhennysvapaata. Helpoiten lyhennysvapaan hakeminen onnistuu suoraan verkkopankista tai olemalla yhteydessä pankin asiantuntijaan.

– Odotamme Finanssivalvonnan tarkempia linjauksia, mutta näen tärkeänä, että voimme jo nyt viestiä asiakkaillemme lainalyhennysten joustoista. Teemme voitavamme, jotta autamme asiakkaitamme ja Suomea tilanteesta selviämisessä. Pidetään huolta itsestämme ja toisistamme, toimitusjohtaja Pasi Sydänlammi sanoo.

S-Pankki: vuoden maksuton lyhennysvapaa asuntolainoihin

S-Pankki tarjoaa asiakkailleen mahdollisuutta hakea jopa 12 kuukauden maksutonta lyhennysvapaata asuntolainaansa. Lyhennysvapaa myönnetään maksutta myös kaikkiin jo tällä hetkellä käsittelyssä oleviin lyhennysvapaahakemuksiin.

Lisäksi S-Pankin asiakkaat voivat tehdä myös korttiluottoonsa maksutta muutoksia, kuten ottaa käyttöön kaksi lyhennysvapaata kuukautta, muuttaa jo valittuja maksuvapaita kuukausia ja vähimmäislyhennyserää tai korottaa kortin luottorajaa.

– Huoli terveydestä on riittävän suuri ilman pelkoa pärjäämisestä taloudellisesti, toimitusjohtaja Pekka Ylihurula sanoo.

Aktia:myönnämme nyt henkilö- ja yritysasiakkaillemme kahdeksan kuukauden lyhennysvapaan

– Koronakriisin aiheuttama maailmantalouden tilanne on tällä hetkellä vakava, ja siitä johtuva epävarmuus huolettaa meitä kaikkia. Me haluamme tässä vaikeassa tilanteessa kantaa oman yhteiskuntavastuumme ja olla asiakkaidemme tukena. Suomi on Aktian ja sen edeltäjien kaksisataavuotisen historian aikana kansakuntana selvinnyt monista vaikeista ajoista. Ei ole epäilystäkään, ettemmekö selviäisi yhdessä myös tästä, Aktian toimitusjohtaja Mikko Ayub sanoo.  

 

 

 

Lisää aiheesta:

Nämä osakkeet saattavat hyötyä "stay-at-home" taloudesta

Inderes: Helsingin pörssissä odotettavissa joukko negatiivisia tulosvaroituksia

Nordea: koronavirus vie Suomen taantumaan – kylmäpäisyys palkitaan sijoittamisessa

Koronaviruksen vaikutuksia – yksityissijoittajat käyvät kauppaa ennätysvauhtia

BLOGI // Timo Marttila: Tiedätkö, mihin sijoitat?

 

 

 

 

Lisää aiheesta "Oma talous"