Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Tornio Distilleryn toimitusjohtaja Kaj Kostiander tarkastelee vielä raakoja katajanmarjoja.

Panimoyhtiön hurjalla menestyksellä kääntöpuoli – ”Etelän sukulaiset ei vedä vertoja kotimaiselle”

Tornio Distilleryn huhtikuussa julkistama gini on niittänyt nopeasti mainetta ulkomaita myöten. Menekki on ollut niin suurta, että yhtiön tuotanto on ajautunut nyt vaikeuksiin. Myös useat muut suomalaisvalmistajat ovat saavuttaneet loppukesällä kansainvälistä menestystä.

Tornio Distilleryn Lójhtu – The Magical Gin of Lapland on saanut jo kolme kansainvälisesti arvostettua palkintoa. Tislaamon marginaaliseksi premium-tuotteeksi tarkoitetun ginin menekkiä on lisännyt mitaleiden lisäksi keväällä lanseerattu, Lójhtu-ginistä ja hillasta makunsa saava Hilla Cloudberry Longdrink, joka on saavuttanut kesän aikana hurjan suosion.

Menekin kasvu on ajanut yhtiön vaikeuksiin: kotimaista katajanmarjaa ei saa. Lappilainen kuivattu väinönputken juuri on myös kiven alla.

– Halusimme vangita Lapin taianomaiset aromit giniimme, joten Lójhtu tehtiin raaka-aineet edellä, Tornio Distilleryn toimitusjohtaja Kaj Kostiander kertoo.

– Nyt, kun kysynnän vuoksi moninkertaistamme tuotannon, katajanmarjan toimittajat myyvät eioota, hän surkuttelee.

Toimitusjohtajan mukaan katajanmarjan vaihtaminen esimerkiksi virolaiseen halventaisi kustannuksia merkittävästi, mutta samalla katoaisi menestysginin tavaramerkiksi muodostunut pehmeys. Etelän katajanmarjat ovat pippurisia.

- Kotimaiset raaka-aineet olivat ainoa vaihtoehto, sillä esimerkiksi suomalainen katajanmarja on pehmeydessään ja aromikkuudessaan ylivoimainen eteläisiin sukulaisiinsa verrattuna, Kostiander täsmentää.

Torniolaispanimo haastaakin suomalaiset katajanmarjan poimintaan käynnistämällä keruukampanjan sosiaalisessa mediassa. Panimoyhtiö antaa ohjeet, kuinka kerätä katajanmarjat ja lupaa ostaa marjaa hyvällä hinnalla – kunhan se on varmasti kotimaista. 

– Olemme ennenkin kokeneet yhteisön positiivisen voiman ja uskomme, että saamme pidettyä ginimme aidosti kotimaisena joukkovoimalla, Kostiander sanoo toiveikkaana.

Hän kuitenkin muistuttaa, että katajanmarjaa saa poimia jokamiehenoikeuden nojalla, mutta kasvia ei saa vahingoittaa.

Suomalaisvalmistajille ropisi palkintoja

Tornion Panimon Magical Gin of Lapland palkittiin hopea- ja pronssimitalilla Lontoossa järjestetyssä International Wine & Spirit Competition (IWSC) -kisassa. Maailman parhaille tislaamotuotteille suunnattu kilpailu käytiin nyt 50. kertaa.

Myös useat muut suomalaistuottajat niittivät kisoissa mainetta: kaikkiaan suomalaiset pokkasivat kisoista kolme kultaa, 16 hopeaa ja 18 pronssimitalia.

Jo ginillään maailmanmaineeseen noussut isokyröläinen Kyrö Distillery voitti kultaa ruiswhiskyllään. Lisäksi yhtiön ruisgini palkittiin kahdessa eri kategoriassa hopeamitalilla.

Myös Lignell & Piispasen Gustav Tilli Vodka palkittiin Lontoossa jo toisena vuotena putkeen. Vodka sai kultamitalin, jonka lisäksi siitä valmistettu vodka & tonic -drinkki valittiin maailman parhaaksi.

-  Vastaleikatun tillin tuoksu on elävä ja virkistävä, mutta ei läpitunkeva. Tilli maistuu myös suussa raikkaana ja tasapainoisena, tuomaristo kiitteli.

Kolmannen kultamitalin nappasi Spirit of Tom Oy:n tekemä Tom of Finland Vodka -luomuvodka.

Muita palkittuja olivat Northern Lights Spirits, Nagu Distillery, Nordique Vodka, Altia, Pyynikin Distilling Company, Teerenpeli Panimo & Tislaamo sekä Tampere Brewing & Distilling.

Lisää aiheesta "Oma talous"