Lehti suomalaiselle sijoittajalle

PS-tili on oiva väline eläkesäästämiseen. Kuva: iStock

PS-tili tuo turvaa tulevaan

Vaikka pitkäaikaistilin eli PS-tilin kysyntä on vähentynyt merkittävästi, vetävät sen verovähennykset joitakin sijoittajia edelleen puoleensa. PS-tilillä on etuja, joita muissa sijoitusratkaisuissa ei ole.

Pitkäaikaissäästötili eli PS-tili oli vuonna 2010 tulleen lain myötä hyvin suosittu eläkesäästämisen muoto. Ideana on, että asiakas tekee pankin kanssa sopimuksen, jossa määritellään, kuinka paljon ja mihin sijoituskohteisiin rahaa allokoidaan.

Sijoitusmuodon hyviä puolia on, että eläkesäästäjä saa verovähennyksiä vuosittain maksimissaan 1 700 euroa, mikäli hän säästää pitkäaikaistilille vähintään 5 000 euroa ja hänen verotettavat pääomatulonsa ovat vähintään 30 000 euroa.

PS-tili enää vain harvojen valikoimassa

Vuoden 2013 lakimuutoksen jälkeen PS-tilien kysyntä vähentyi merkittävästi. Sen jälkeen avatuissa pitkäaikaistileissä varoja voi nostaa 68–70 vuoden iässä, kun ennen muutosta ikähaarukka oli 63–68 vuodessa. Lisäksi nyt edellytetään, että säästetyt varat nostetaan kymmenen vuoden tai sitä pidemmän ajan kuluessa.

– Moni asiakas ajatteli, että 68–70 vuoden ikä on liian kaukana, ja se, että tuotoista saa nauttia vasta seuraavan kymmenen vuoden tai sitä pidemmän ajan kuluessa, aiheutti myynnin romahtamisen, kertoo Nordean toimipaikanjohtaja Sami Hämäläinen.

Hän myöntää, että pitkäaikaistilillä on etunsa. Se ei ole kuitenkaan joustavin säästämismuoto.

– Edelleen pitkäaikaistili on hyvä tuote, koska siinä on verohyöty, mutta on aika jäykkää, milloin noston voi aloittaa.

Sen takia eläkesäästämiseen suositellaan muita sijoitusmuotoja sekä Nordeassa että Osuuspankissa.

Danske Bankin valikoimassa on tällä hetkellä PS-tili.

– Vaikka avattavien PS-tilien kokonaismarkkina on hyvin maltillinen Suomessa, niin ne tulevat yhä esille kysyttäessä ja avaamme niitä edelleen, kertoo Danske Bankin sijoituspäällikkö Timo Turtiainen.

Kenelle PS-tili sopii?

– PS-tili sopii nimenomaan eläkepäiviä varten säästävälle. Pitkäaikaistilikehikko on rakennettu niin, että sillä tarjotaan väline ihmisille säästää omia eläkepäiviä varten, Turtiainen sanoo.

Jos juuri eläkepäivien varalle säästäminen on itselle sopiva vaihtoehto, Turtiainen ei näe syytä, miksi PS-tiliä ei voisi avata.

– PS-tili tarjoaa etuja, joita muissa ratkaisuissa ei ole. Esimerkiksi tuottoa voi tavoitella laajasta sijoitusvalikoimasta, ja sopimuksen sisällä pystyy sijoittamaan suoraan osakkeisiin, ETF:iin tai rahastoihin.

Nostorajoituksista huolimatta sijoitusratkaisu voi tuoda turvaa aina tarpeen tullen.

– Jos tulee merkittävä tilanne, jossa varat on saatava käyttöön, on olemassa erityisnoston mahdollisuus. Eli jos kyseessä on esimerkiksi työkyvyttömyys, avioero tai puolison kuolema, niin varat ovat tällöin käytettävissä.

PS-tili onkin Turtiaisen mielestä turhaan väheksytty säästämismuoto.

– PS-tili tarjoaa etuja, joita muissa ratkaisuissa ei ole. Keskeisimpänä sopimukseen kytkeytyvä veroetu, eli PS-tilille tehtyjä maksuja saa vähentää verotuksessa, kun säästöjä aletaan nostaa vasta eläkeiässä.
 

Danske Bankin edut Osakesäästäjjille

Suomen Osakesäästäjien jäsenenä saat lukuisia rahanarvoisia etuja. Danske Bank tarjoaa Osakesäästäjien jäsenille maksuttoman kaupankäyntipalvelun ja osakkeiden säilytyksen.

Jäsenenä saat lisäksi alennetut kaupankäyntipalkkiot. Kaupankäyntipalkkio enintään 0,12 % / min. 5€, sekä kotimaisilla että ulkomaisilla osakkeilla ja ETF:illä Danske Kaupankäynti Online -palvelussa. Etu koskee myös osakesäästötiliä.

Maksuttoman Reaaliaikapalvelun kautta saat myös reaaliaikaiset pohjoismaiset pörssikurssit ja reaaliaikaiset Kauppalehden ja Dow Jonesin uutiset.

Lue lisää eduista.

Etkö ole vielä jäsen? Liity jäseneksi tai osta jäsenyys lahjaksi.

Lisää aiheesta "Oma talous"