Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Kyberturvallisuus koskee myös sijoittajaa. Kuva: iStock

Pääseekö suomalainen käsiksi sijoituksiinsa, jos joutuu lähtemään pakolaiseksi?

Sodan uhkaa ei Suomessa tällä hetkellä ole, mutta osa sijoittajista mietti jo helmikuussa, mitä sijoituksille tapahtuisi, jos joutuisi lähtemään maasta. Myös välittäjän palveluihin voi kohdistua kyberhyökkäys.

Venäjän hyökkäyssodan seurauksena miljoonat ukrainalaiset ovat joutuneet pakenemaan kodeistaan. Jos Suomessa jouduttaisiin vastaavaan tilanteeseen, mitä sijoituksille tapahtuisi? Olisiko sijoittajan mahdollista päästä käsiksi sijoituksiinsa vai voiko pakolaiseksi rekisteröityminen aiheuttaa esimerkiksi sen, että varat jäädytetään?

– Lähtökohtaisesti en näkisi jäädytystä tapahtuvaksi kovin helposti missään tilanteessa. Se, pääseekö suomalainen – ihan riippumatta, lähteekö pakolaisena vai matkustaako ulkomaille – esimerkiksi sijoituspalveluntarjoajan verkkopalveluun, riippuu esimerkiksi käytettävissä olevista verkkoyhteyksistä. Mahdollisen pakolaisstatuksen ei pitäisi vaikuttaa asiaan mitenkään, Finanssivalvonnan toimistopäällikkö Maria Rekola sanoo.

Eli palveluntarjoajan silmissä kyseessä ei olisi muutto ulkomaille?

– En usko. Jos suomalainen joutuisi tosiaan maastaan lähtemään, olisimme jo niin isossa asiassa, että olisi epäselvää, pystyisikö palveluntarjoajakaan enää tarjoamaan palvelua Suomessa. Lähtökohtaisesti en näkisi, että tilapäinen poistuminen kotoa aiheuttaisi muutoksia sijoittajan statukseen. Jos puhutaan pysyvästä siirtymisestä, voi herätä esimerkiksi kysymys siitä, mihin maahan suomalainen palveluntarjoaja voi tarjota palvelua, Rekola pohtii.

Entä jos välittäjään kohdistuu kyberhyökkäys, jossa omistustietoihin kajotaan. Millaiset varajärjestelmät näiden osalta on?

– Jos puhutaan suomalaisista rahoitusvälineistä, jotka on liikkeeseen laskettu Euroclear Finlandin arvo-osuusjärjestelmässä, niistä on aina tieto siellä. Vaikka välittäjälle tapahtuisi mitä tahansa, ketjussa on aina vielä toinenkin taho. Euroclearillakin on totta kai varajärjestelmät ja varmuuskopiot.

– Jos joltakulta katoaa jokin tieto, sehän ei muuta omistusoikeutta. Sen jälkeen tiedot yritetään haalia muuta mahdollista kautta, kuten papereilta tai vastapuolilta.

Lue lisää: Muutan ulkomaille – Mitä sijoituksilleni tapahtuu?

Osakesäästäjänä saat enemmän

Osakesäästäjien jäsenenä saat lukuisia rahanarvoisia jäsenetuja sekä Viisas Raha -lehden kahdeksan kertaa vuodessa.

Liity jäseneksi! Voit myös ostaa jäsenyyden lahjaksi täältä.

Lisää aiheesta "Oma talous"