Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Opiskelijoiden rahahuolet: Yhä useampi pelkää, ettei selviä opintolainasta

Danske Bankin tutkimuksen mukaan reilusti yli puolet opiskelijoista on huolissaan rahojensa riittämisestä vähintään kuukausittain.

Opiskelijoita huolettaa nyt selvästi aiempaa enemmän luotoista ja lainoista selviäminen, käy ilmi Danske Bankin Taloudellinen mielenrauha 2023 -tutkimuksesta. Joka kuudes (17 prosenttia) opiskelija pelkää, ettei selviä luotoistaan ja lainoistaan. Vuosi sitten sama huoli kosketti joka kymmenettä opiskelijaa.

Opiskelijoiden kolme yleisintä taloudellista huolta ovat se, ettei voi elää haluamansa kaltaista elämää (46 prosenttia), ettei ole varaa yllättäviin menoihin (40 prosenttia) ja ettei ole varaa päivittäisiin tarpeisiin (25 prosenttia).

Vaikka opiskelijat suhtautuvat hieman aiempaa luottavaisemmin omaan taloudelliseen tilanteeseensa, tulojen ja menojen yhteensovittaminen koetaan yhä vaikeammaksi. Lähes kaksi kolmasosaa (62 prosenttia) opiskelijoista on huolissaan rahojen riittävyydestä vähintään kuukausittain.

− Nuorten taloustaitoja on vahvistettava entistä laajemmin keinoin niin kotona kuin kouluissa. Pitkäjänteinen oman talouden suunnittelu ja rakentaminen säästämällä ja sijoittamalla ovat taitoja, jotka auttavat turvaamaan omaa taloudellista mielenrauhaa, Danske Bankin päivittäispalveluista vastaava johtaja Heli Pieninkeroinen sanoo.

Yhä enemmän opintolainaa

Viime vuosina opintolainojen keskikoko on kasvanut. Korkeakoulun jälkeen lainaa voi olla esimerkiksi jopa lähes 30 000 euroa. Kela maksaa summasta opintolainahyvityksenä 11 000 euroa, jos opiskelija valmistuu määräajassa.

− Opintolaina sinänsä on hyvä osa opintotukea. On kuitenkin tärkeää pohtia, miten kasvava opintolainamäärä vaikuttaa työelämään siirtyvän nuoren aikuisen mahdollisuuksiin tehdä fiksuja talouspäätöksiä, esimerkiksi ostaa ensiasunto tai rakentaa taloudellinen puskuri sijoittamalla, Pieninkeroinen sanoo.

Hän huomauttaa, että opintolainaankin voi hakea erilaisia muutoksia, esimerkiksi lyhennysvapaata tai maksuohjelman muutosta. Pankkiin kannattaa olla yhteydessä mahdollisimman hyvissä ajoin, jos oma taloudellinen tilanne heikentyy.

Lisää aiheesta "Oma talous"