Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Osakesäästötilien ja yleisen sijoittamista kohtaan kasvaneen kiinnostuksen johdosta Suomessa ollaan menossa kovaa vauhtia kohti miljoonan yksityisen osakkeenomistajan rajaa. Kuvituskuva.

Onko Suomessa ensi vuonna jo miljoona yksityistä osakesijoittajaa?

Vuoden alussa käyttöönotettu osakesäästötili on vauhdittanut uusien sijoittajien intoa. Marraskuun alussa on avattu jo 133 000 osakesäästötiliä, joiden nykyhetken arvo on keskimäärin noin 10 000 euroa ja arvokkaimmalle on kertynyt jo yli 188 000 euroa varoja. 

Suomen Osakesäästäjien ja Suomen Pörssisäätiön lokakuussa teettämän sijoittajabarometrin mukaan osakesäästäminen on lisääntynyt koronapandemian aikana.

Euroclear Finlandin mukaan Suomessa on vastikään saavutettu uusi ennätys yksityisten osakkeenomistajien määrässä. Kotimaisia osakkeita suoraan omistavia suomalaisia on lähes 900 000. Osakesäästötilejä on Suomessa on avattu nyt noin 133 000.

Miljoonan osakesäästäjän raja rikki ensi vuonna

– 1990-luvun puolivälin vajaasta puolesta miljoonasta omistajasta kansankapitalismi on kehittynyt tilanteeseen, jossa miljoonan raja voi rikkoutua jopa ensi vuonna. Vauhtia kiihdyttämään saatu osakesäästötili takaa sen, että kansankapitalismi kehittyy nopeammin kuin aiemmin. Tilin tuomat veroedut, säästämisen helpottuminen ja aloittamiseen kannustaminen ovat näkyvästi esillä joka päivä, Nordnet Suomen maajohtaja Suvi Tuppurainen toteaa.

Nordnetin markkinaosuus osakesäästötileistä on noin 75 prosenttia ja osakesäästötilin osuus on jo merkittävä Nordnetin kaupankäynnissä. Kaikista osakekaupoista 20 prosenttia tehtiin lokakuussa osakesäästötilillä, vaikka tili on ollut käytössä vasta alle vuoden.

Keskimääräisen osakesäästötilin arvo 10 000 euroa

Tyypillisin osakesäästötilin avannut sijoittaja on noin 40-vuotias, jolla on vähintään jonkin verran aiempaa kokemusta sijoittamisesta. Aktiivisten osakesäästötilien nykyhetken arvo on keskimäärin noin 10 000 euroa, josta 68 prosenttia on sijoitettu kotimaahan, 14 prosenttia ulkomaille ja 18 prosenttia varoista on käteisenä. Kaikkein arvokkaimmalle osakesäästötilille on kertynyt arvoa jo yli 188 000 euroa.

– Vaikka valtaosalle sijoittajista 50 000 euron maksimiraja tilille siirrettäville talletuksille on vielä kaukana, ja vasta alle 1 % tileistä on saavuttanut talletusten maksimirajan, toivoisin silti rajan lähivuosina nousevan, Tuppurainen sanoo.

Ruotsin ISK-tilissä tai Norjan ASK-tilissä ei ole maksimirajaa talletuksille.

– Tanskassa vastaavan ASK-tilin maksimirajaa ehdittiin puolentoista vuoden voimassaolon jälkeen jo tuplaamaan, vaikkakin raja on vielä matalampi kuin Suomessa.

Suosituimpien kärjessä Fortum ja Sampo

Osakesäästötilien suosituimpien osakkeiden listan kärkikaksikkoa, Fortumia ja Sampoa, pidetään yleisesti ennustettavina osingonmaksajina.

– Sen sijaan sijaluvuilta 3–6 löytyvät Wärtsilä, Finnair, Nokia ja Nordea ovat kohdanneet kurssipudotuksia, jotka mahdollistavat potentiaaliseen käänteeseen sijoittamisen. Huomionarvoisesti osakesäästötileille ei ole Neste pois lukien juurikaan ostettu kaikkien aikojen kurssihuippuihin jo nousseita yhtiöitä. Tästä esimerkkinä Helsingin pörssin tämän hetken arvokkain yhtiö Kone puuttuu kokonaan TOP 10 -listalta. Osakesäästötilin sisältö on siis useimmiten yhdistelmä osinko-osakkeita ja nousupotentiaalin yhtiöitä, analysoi Tuppurainen analysoi.

Vaikka kotimaiset suuryhtiöt loistavat omistetuimpien listan kärjessä, osakesäästötilikaupoista 30 prosenttia tehdään Helsingin pörssin ulkopuolella. Omistetuimmat kansainväliset yhtiöt ovat jättimäisen syöksylaskun tehnyt Norwegian, isoja tuottoja sijoittajille antaneet Apple ja Tesla, ruotsalainen Smart Eye ja Microsoft.

– Kaikkiaan ulkomaista osakesäästötilikauppaa kiihdyttävät tässä ajassa erityisesti teknologiasektorin globaaleiksi voittajiksi uskotut yhtiöt sekä koronakriisistä ainakin hetkellisesti kärsineet toimialat, joiden käännemahdollisuuteen sijoitetaan. Osaltaan tämä kuvastaa osakesäästötilejä hyödynnettävän paitsi pitkäjänteisen osakesalkun rakentamiseen myös lyhyen aikajänteen markkinanäkemyksen ottamiseen. Tästä esimerkkinä arvokkaimmaksi noussut osakesäästötili on jo lähes nelinkertaistunut alle vuodessa, Tuppurainen kertoo.

Nordnet Suomen 10 omistetuinta osaketta osakesäästötileillä 6.11.2020 tilien lukumäärän mukaan:

Fortum
Sampo
Wärtsilä
Finnair
Nokia
Nordea
Neste
UPM
Metso Outotec
Nokian Renkaat

Lähde: Nordnetin oma kaupankäyntitilasto

Lisää aiheesta:

Yksityissijoittajat hyödynsivät koronavuonna osakekurssien vaihteluita

Osakesäästötili vs arvo-osuustili

Lisää aiheesta "Oma talous"