Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Herkimmin välittäjää vaihtavat alle 30-vuotiaat sijoittajat.

Nuoret ovat sijoittajina eri maata

Mitä nuorempi sijoittaja, sitä tarkemmin hän syynää arvopaperikaupan kuluja.

Alle 45-vuotiaiden sijoittajien ryhmässä kolme tärkeintä arvopaperivälittäjän valintaperustetta ovat palvelun edullisuus, hinnoittelun selkeys ja sijoitustuotteiden valikoima. Alle kolmekymppisten listalle nousee lisäksi kaupankäyntialusta. 

Tiedot ilmenevät Sanamanterin Välittäjä 2019 -tutkimuksesta, johon osallistui huhtikuussa 1 839 Osakesäästäjien jäsentä.

Toisessa ääripäässä ovat yli 65-vuotiaat sijoittajat, joiden valintoja ohjaavat vahvimmin aiempi pankkisuhde ja halu keskittää raha-asiat.

Heidän tärppilistallaan edullisuus jakaa kolmannen sijan välittäjän luotettavuuden kanssa. 

Kannattaa tosin huomata, että yli 65-vuotiaat ovat varsin heterogeeninen porukka. Osa harrastaa sijoittamista aktiivisesti, osa käy osakekauppaa muutaman kerran vuodessa. Mitä aktiivisempi kaupankävijä, sen tarkemmin hän ikään katsomatta kuluja vertailee.

Kallis välittäjä menee vaihtoon

Hinnoittelun merkityksen kasvusta kertoo myös se, että yli puolet välittäjää hiljattain vaihtaneista yksityissijoittajista sanoo syyksi palvelun hinnan. Kaksi vuotta sitten vastaava luku oli 45 prosenttia. Herkimmin välittäjää vaihtavat alle 30-vuotiaat sijoittajat.

Useamman välittäjän käyttäminen yleistyy. Vuonna 2015 kahta tai useampaa välittäjää käytti 37 prosenttia vastaajista. Tänä keväänä osuus nousi 42 prosenttiin. Yleisintä useamman välittäjä käyttäminen on aktiivisesti arvopaperikauppaa käyvien sijoittajien keskuudessa. 

Merkittävää on myös se, että kakkosvälittäjänä on yhä useammin ulkomailta käsin toimiva nettivälittäjä.

Ne haastavat kotimaiset halvoilla hinnoilla ja laajoilla markkinavalikoimillaan. Vauhtia on antanut se, että sijoittajien kiinnostus ulkomaisia markkinoita kohtaan kasvaa.

Tämän vuotiseen kyselyyn osallistuneista sijoittajista 80 prosenttia oli sijoittanut osan varoistaan ulkomaille joko suoraan tai rahastojen kautta. Joka toisessa salkussa ulkomaisten sijoituskohteiden osuus jää kuitenkin alle neljännekseen.
Laaja raportti tutkimustuloksista ilmestyy elokuun Viisas Raha -lehdessä.

 

 

Etkö ole vielä Viisas Raha- lehden tilaaja?

Osakesäästäjien jäsenenä saat muiden rahanarvoisten etujen lisäksi sijoittajan tuhdin lukupaketin Viisas Raha lehden 10 kertaa vuodessa. Lue lisää


 

Lisää aiheesta "Oma talous"