Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Nordea analysoi pandemian vaikutusta talouteen. Kuvituskuva.

Nordea alkaa tilastoida korttiostoksia – näin selvitetään koronan vaikutuksia kuluttamiseen

Nordea tilastoi asiakkaidensa maksukorttien käyttöä anonyymisti. Näin kertyvä avoin data antaa tietoa pandemian vaikutuksista kuluttamiseen. "On todennäköistä, että korttitilastoista löytyvät myös ne ensimmäiset merkit elpymisestä", pääekonomisti Tuuli Koivu toteaa.

Nordea alkaa selvittää maksukorttitilastojen pohjalta, millaisia vaikutuksia koronakriisillä on yksityiseen kulutuskysyntään Suomessa.

Tarkoituksena on tulevien viikkojen aikana tarjota avointa ja hyödyllistä tietoa pandemian vaikutuksista. Tilastoista selviää, miten kuluttaminen muuttuu eri kauppiaskategorioissa, kuten ravintoloissa, hotelleissa tai ruokakaupoissa. 

– Tulemme käyttämään korttitilastoja selvittääksemme, millainen vaikutus koronalla on Suomen talouteen, pankin pääekonomisti Tuuli Koivu sanoo.

– Myöhemmin hyödynnämme näitä tilastoja, kun tutkimme talouden kehitystä kriisin lähtiessä laantumaan. On todennäköistä, että korttitilastoista löytyvät ne ensimmäiset merkit elpymisestä, Koivu toteaa.

Tutkimuksissa ei käytetä kortinhaltijaan liittyviä tietoja kuten nimeä, osoitetta, ikää tai sukupuolta. Tilastoihin kerätään vain anonyymejä tilastoja tapahtumamääristä ja euromääräisistä volyymeistä erilaisissa kaupoissa.

– Yksittäisiä kortteja tai niiden käyttäjiä ei seurata, eikä niitä missään tilanteessa voi tunnistaa tilastoista.

– Uskomme, että näistä tilastoista on apua, kun Suomessa mietitään ja pyritään ymmärtämään kriisin taloudellisia seurauksia. Nordean markkinaosuus on Suomessa noin kolmannes, joten tiedot ovat varsin kattavat, sanoo korteista vastaava johtaja Valtteri Korhonen.

Pankki muistuttaa, että mikäli kortinhaltija ei halua korttitapahtumiensa olevan mukana tilastollisessa tutkimuksessa, voi asiakas ilmoittaa asiasta pankille. Ohjeet löytyvät verkkosivuilta nordea.fi/korona.

 

Lisää aiheesta "Oma talous"