Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Normaalisti kesällä kotitaloudet viettävät joulun jälkeen suurinta kulutusjuhlaa.

Noin kolmannes talouksista nipistää tänä kesänä lomabudjetista - keskimäärin 900 euroa

Kesälomasuunnitelmat ovat menneet uusiksi erityisesti lapsiperheissä, suurituloisilla ja pääkaupunkiseudulla asuvilla.

Korona pisti suomalaisten kesälomasuunnitelmat uusiksi. LähiTapiolan Arjen katsaus –kyselyyn vastanneista 68 prosenttia sanoo koronaepidemian rajoittavan heidän kesälomasuunnitteluaan.

Neljä viidestä lapsiperheestä samoin kuin yli 85 000 euroa vuodessa ansatsevista kertoo koronan rajoittaneen heidän lomasuunnitteluaan. Kolme neljästä Suur-Helsingin alueella asuvista sanoo joutuneensa muuttamaan suunnitelmiaan.

Monen lomasuunnitelmiin kuluneet ulkomaanmatkat ovat nyt jäissä. Iso osa suomalaisista aikoo myös välttää tänä kesänä festareita ja muita suuria yleisötapahtumiin. 

Noin joka kolmas sanoo vähentävänsä myös vierailuja turistikohteissa, museoissa tai huvipuistoissa. Vastaajista 27 prosenttia  vähentää myös kotimaanmatkailua. Mökkilomista tinkii vain 13 prosenttia vastanneista.

– Tänä kesänä joutuu miettimään, mitä saa tehdä, mitä uskaltaa tehdä ja mitä on varaa tehdä. Kyselyn perusteella noin 25 prosenttia lomailee niin kuin haluaa tai niin kuin aiemmin on ollut tapana. Noin 35 prosenttia joutuu rajoittamaan lomanviettoaan, mutta muista syistä kuin rahan takia. Mutta suurimmalla osalla eli noin 40 prosentilla lomasuunnitelmat laimenevat osin myös taloudellisten syiden vuoksi, LähiTapiolan yksityistalouden ekonomisti Hannu Nummiaro sanoo.

Lomabudjetti uusiksi

Arjen katsaus –kyselyssä joka kolmas ilmoitti pienentävänsä kesälomabudjettiaan koronaepidemian vuoksi. Puolet vastaajista ei sen sijaan aio supistaa budjettiaan ja joka kuudes vastaaja ei vielä osannut sanoa, mitä budjetilleen tapahtuu.

Keskimäärin lomabudjetista nipistetään yli 900 euroa.

– On ollut pakko uudistaa, esimerkiksi etätyötä, nettiostoja ja arjen budjetointia. Samalla asenteella monet joutuvat miettimään kesälomaakin ja hakemaan virikkeitä pienemmillä liikkeillä. Kesä on joulun jälkeen toinen iso suomalaisten kulutuksen kasautuma, joten säästöpotentiaalia se sisältää, Nummiaro sanoo

 

LähiTapiolan teettämän kyselyn toteutti Kantar TNS. Kysely on toteutettu 27.maaliskuuta ja 2. huhtikuuta välisenä aikana. Kyselyyn vastasi 1 196 suomalaista, jotka olivat iältään 15-74 –vuotiaita. Virhemarginaali on +/- 2,9 prosenttiyksikköä.

Lisää aiheesta:

Kotimaan matkailussa miljardien mahdollisuus elvyttää taloutta

Lisää aiheesta "Oma talous"