Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Neljä viidestä vain vilauttaa korttia

Peräti 79 prosenttia suomalaisista käyttää lähimaksua, osoittaa Finanssiala ry:n tutkimus.

Lähimaksaminen korttia vilauttamalla on yleistynyt nopeasti. Vielä kaksi vuotta sitten 52 prosenttia käytti lähimaksua, kun nyt 79 prosenttia kyselyyn vastanneista kertoi käyttävänsä sitä.


Erityisen suosittua lähimaksaminen on nuorten keskuudessa, mutta reilu puolet eli 57 prosenttia 75-79-vuotiaistakin kertoi käyttävänsä lähimaksua.


Lähimaksaminen on paitsi kätevää, myös turvallista – jopa perinteistä korttimaksamista turvallisempaa, sillä rosvo ei voi urkkia maksajan tunnuslukua olan yli. Lähimaksuja ei voi myöskään piippailla kannettavan maksupäätteen avulla väentungoksessa.
Lähimaksamiseen liittyviä väärinkäytöksiä ei ole tiedossa Suomessa eikä muualla Euroopassa. 

Ostorajan korotus


Kun lähimaksun raja nousee lähiaikoina 25 eurosta 50 euroon, sen uskotaan lisäävän lähimaksun suosiota entisestään. Pankit nostavat korttiensa lähimaksurajaa eri aikoihin - esimerkiksi Aktia kertoo verkkosivuillaan, että sen korteilla raja nousee 12. huhtikuuta.


Kortinhaltijoilta uudistus ei edellytä mitään, mutta rajan nosto saattaa vaatia maksupäätteiden päivittämistä.
”Sekä kuluttajat että kaupan ala ovat toivoneet rajan nostamista. Lähimaksaminen sujuvoittaa ja nopeuttaa asiointia: kun kortin sirunluenta ja tunnusluvun näppäily jää pois, jonotuskin etenee sutjakkaammin”, sanoo Finanssiala ry:n johtava asiantuntija Kirsi Klepp
 

Lisää aiheesta "Oma talous"