Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Kuvituskuva.

Moni on jo tarttunut asuntolainan lyhennysvapaaseen – se ei ole häpeän aihe

Asuntolainan lyhennys on usein se kuukauden suurin menoerä ja lyhennysvapaata kannattaa harkita ajoissa. – Mitä nopeammin aloittaa oman talouden tasapainottamisen, sitä paremmin välttää myöhemmät haasteet, Nordea neuvoo.

Nordea tarjoaa monen muun pankin tavoin koronakriisin vuoksi asiakkailleen maksutonta asuntolainan lyhennysvapaata. Saapuneiden hakemusten määrä on moninkertaistunut normaalitilanteeseen verrattuna.

– Hakemuksia on viime viikkojen aikana vastaanotettu yli 13 000 ja niitä käsitellään lisättyjen käsiparien voimin mahdollisimman nopeasti – myös iltaisin ja viikonloppuisin, pankista kerrotaan.

Myönteisen päätöksen lyhennysvapaasta on saanut jo yli 6 000 Nordean asiakasta.

Asuntolainan lyhennys on monessa kotitaloudessa kuukauden isoin menoerä. Tyypillisesti asuntolainan koko on noin 40 prosenttia nettotuloista ja moni miettii nyt, onko lyhennysvapaalle tarvetta. 

– On hyvä, että ihmiset reagoivat nopeasti, jos omassa taloudellisessa tilanteessa on tullut muutoksia. Mitä nopeammin aloittaa oman talouden tasapainottamisen, sitä paremmin välttää myöhemmät haasteet. Yli omien varojen eläminen pitkään ja asian kieltäminen tai piilottelu ei kannata, vaan sen sijaan nopea reagointi muutokseen on parasta. Koronaepidemia ei ole kenenkään syytä, eivätkä sen tuomat vaikeudet ole häpeän aihe, Nordean henkilöasiakasliiketoiminnan johtaja Jani Eloranta toteaa.

– Olemme lisänneet henkilöitä hakemusten käsittelyyn, jotta käsittelyajat eivät venyisi. Mikäli hakemus on tehty ennen kuin seuraava lainanlyhennys näkyy erääntyvissä maksuissa, muutos ehditään toteuttaa. Ruuhkasta johtuen joissain tapauksissa lyhennys voi tulla näkyviin asiakkaalle hetkellisesti täysimääräisenä, mutta siitä ei kannata huolestua. Kuukausierä ehditään kyllä muuttaa hakemuksen mukaiseksi ennen veloitusta.

Asuntolainan kuukausierän pienentäminen voi myös riittää.

– Tuhansien lyhennysvapaahakemusten lisäksi iso osa asuntolaina-asiakkaistamme käyttää tällaisina aikoina myös lyhennysjoustoa ja muuttaa tilapäisesti omaa kuukausieräänsä. Tilapäinen jousto asuntolainaan voi olla tarpeen elämässä monesta muustakin syystä.

 

Asuntolainan keskimääräinen takaisinmaksuaika on melkein 21 vuotta

Suomen Pankin tilastojen mukaan helmikuun 2020 lopussa luottolaitosten suomalaisille kotitalouksille myöntämien asuntolainojen määrä oli noin 99,8 miljardia. Keskikorko oli 0,89 prosenttia ja keskimääräinen takaisinmaksuaika oli 20 vuotta ja 8 kuukautta.

Tyypillisin uusien asuntolainojen takaisinmaksuaika on tällä hetkellä 24–26 vuotta. Tällaisia on lähes puolet kaikista uusista asuntolainoista. Takaisinmaksuajaltaan pisimpiä, yli 29 vuoden asuntolainoja myönnetään vähemmän. Niiden osuus oli 7,0 prosenttia.

Asuntolainakannan vuosikasvu pysyi pitkään kahden prosentin tuntumassa. Viimeisen vuoden aikana kasvu on nopeutunut, ja se oli 2,8 prosenttia helmikuun 2020 lopussa. Edellisen kerran lainakanta kasvoi tätä nopeammin syyskuussa 2013.

Lisää aiheesta:

Pankit tarjoavat joustoa yrityksille ja asuntovelallisille

Onko oma taloutesi hyvässä vai huonossa kunnossa? Ekonomisti antaa seitsemän helppoa talouden terveysmittaria

 

 

 

Lisää aiheesta "Oma talous"