Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Verkkopalvelussa isännöintiyritystä voi hakea paikkakunnan ja nimen mukaan.

Mitä kuuluu isännöitsijän tehtäviin?

Taloyhtiön hallitus saa hyviä vinkkejä isännöintipalveluiden kilpailutukseen päivitetystä isännöintitehtäväluettelosta ja Isännöintiliiton verkkopalvelusta.

Taloyhtiön kilpailuttaessa isännöintipalveluita voi hallituksella mennä sormi suuhun, kun isännöintiyritykset toimittavat erisisältöisiä tarjouksia.

Asunto-osakeyhtiölaissa on ainoastaan hyvin yleisluontoisia määräyksiä isännöitsijän tehtävistä.

”Isännöitsijä huolehtii kiinteistön ja rakennusten pidosta ja hoitaa yhtiön muuta päivittäistä hallintoa hallituksen antamien ohjeiden ja määräysten mukaisesti. Isännöitsijä vastaa siitä, että yhtiön kirjanpito on lainmukainen ja varainhoito luotettavalla tavalla järjestetty. Isännöitsijän on annettava hallitukselle ja sen jäsenelle tiedot, jotka ovat tarpeen hallituksen tehtävien hoitamiseksi.” (§7:17) 

Käytännössä isännöitsijän tehtävät ja niistä maksettavat palkkiot määritellään isännöintisopimuksessa. Ensin pitää selvittää taloyhtiön palvelutarve ja laatia palvelukuvaukset. Palvelukuvaus on kuvaus halutuista palveluista eli siitä, mitä tilaaja haluaa ostaa. 

Kiinteistöalan Kustannus julkaisi toukokuussa päivitetyn version isännöintitehtäväluettelosta, jossa on huomioitu lakimuutokset, kuten tietosuoja-asetus sekä huoneistotietojärjestelmä, ja niihin liittyvät isännöinnin tehtävät.

– Asunto-osakeyhtiön isännöintitehtäväluettelo antaa hyvän avun palvelutarpeiden arviointiin. Luettelo antaa myös ohjeet tarjouspyyntöihin liitettäviin palvelukuvauksiin, apulaispäälakimies Kristel Pynnönen Kiinteistöliitosta kertoo.

Julkaisusta löytyy myös esimerkkejä tehtävistä, mitkä voidaan luontevasti sisällyttää kiinteään palkkioon ja mistä taas saattaisi kannattaa sopia erilliskorvaus.

– Kun tarjouspyynnöt ja sopimukset tehdään tehtäväluettelon pohjalle, syntyy sekä taloyhtiölle että isännöinnille yhtenäinen käsitys sovittujen isännöintitehtävien kokonaisuudesta ja tehtävistä suoritettavista korvauksista, Pynnönen lisää.

Asunto-osakeyhtiön isännöintitehtäväluettelon liitteenä ovat Isännöintipalvelujen yleiset sopimusehdot (ISE 2007) sekä isännöinnin eettiset ohjeet. Julkaisun voi ostaa Kiinteistöalan Kustannuksen verkkokaupasta.

 

Verkkopalvelu auttaa kilpailutuksessa

Isännöintiliiton ylläpitämässä Hae isännöintiä -palvelusta voi hakea isännöintiyrityksiä alueen tai nimen perusteella.

Palvelussa voit tutustua esimerkiksi oman paikkakuntasi isännöintiyrityksiin, kerätä yritykset omalle listalle ja lähettää kerralla kaikille näille yrityksille tarjouspyynnön.

Palvelusta löytyy tällä hetkellä yli 500 isännöintiyritystä eli mukana on yli kaksikolmasosaa alan yrityksistä.

 

 

 

 

 

 

Lisää aiheesta "Oma talous"