Lehti suomalaiselle sijoittajalle

– Poliitikkojen pitäisi kirittää kansankapitalismia tarjoamalla verotuettuja säästämismuotoja, Emilia Kullas painottaa. Kuva: Karoliina Paavilainen /EVA

Maine on tulevaisuuden valuuttaa – nuorille turvattava paremmat taloustaidot

– Tulevaisuudessa digitaalinen jalanjälkemme kertoo myös tavastamme käyttää rahaa, EVAn johtaja Emilia Kullas toteaa. Hyvä maine voi olla käypää valuuttaa luottomarkkinoilla.

– Raha ei ole pahasta vaan hyvästä. Raha on muutosvoima, ja nuoret ansaitsevat paljon paremmat välineet kasvattaa varojaan kuin mitä heille nyt on tarjolla, sanoo Elinkeinoelämän valtuuskunta EVAn johtaja Emilia Kullas.

Vuoteen 2040 mennessä 80 vuotta täyttäneiden määrä kaksinkertaistuu Suomessa. Tulevien työikäisten joukko kutistuu. Tällä on suuri vaikutus talouteen ja se vaatii tulevilta sukupolvilta taloudellista varautumista.

– Me tarvitsemme parempia taloustaitoja ja sijoittamiseen houkuttelevia vaihtoehtoja. Poliitikkojen pitäisi kirittää kansankapitalismia tarjoamalla verotuettuja säästämismuotoja. Esikuvat löytyvät läheltä, Ruotsista ja Norjasta, Kullas toteaa.

– Meistä kaikista kertyy digitaalinen jalanjälki. Se kertyy myös tavastamme käyttää rahaa. Tulevaisuudessa se voi olla tietynlaista valuuttaa: mitä paremmin hoidat raha-asiasi, sen halvemmalla saatat saada luottoa.

Taloustaito on elämän perustaito, kuten kyky lukea tai laskea.

– Ilman kunnon otetta omista raha-asioista ajautuu helposti hankaluuksiin, sekä nuori tai vanha, Emilia Kullas muistuttaa.

Kullas puhui tänään OK!Akatemiassa opettajankouluttajille tulevaisuuden taloustaidoista.

OK!Akatemia rohkaisee opettajia opettamaan taloutta

– Meidän on ehkä vaikea kuvitella, minkälaisia ovat tulevaisuuden talous- ja työelämätaidot. Varmaa on se, että jotain muuta mitä tänään. Jotta pystymme vastaamaan tulevaisuuden haasteisiin, meidän tulee varmistaa, että opettajilla on osaaminen talous- ja työelämätaitojen opettamiseen. Koulu on paikka, jossa nuoret kohtaavat ja ovat taustastaan riippumatta saman tiedon äärellä, Talous ja nuoret TATin johtaja Liisa Tenhunen-Ruotsalainen painotti.

– Nyt kymmenettä kertaa järjestettävä OK!Akatemia rohkaisee opettajia ja opettajankouluttajia yhteistyöhön talouden eri toimijoiden kanssa. Se on osoittautunut toimivaksi tavaksi edistää opettajien ja opettajankouluttajien tietoja ja taitoja kulloinkin ajankohtaisesta teemasta.

OK!Akatemia on Talous ja nuoret TATin ja elinkeinoelämän vuosittain järjestämä kutsuseminaari opettajankouluttajille. 

Lisää aiheesta "Oma talous"