Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Sen sijaan, että hassataan satoja euroja ”taivaan tuuliin” pikavoittojen toivossa, miljonääriksi voi tulla säästämällä tuon kuukausittaisen häviötonnin 20–25 vuotta osakkeisiin tai indeksirahastoihin, Osakesäästäjien Victor Snellman muistuttaa.

Länsiväylä: Pelataan varman päälle

Osakesäästäjien toimitusjohtaja Victor Snellman pohtii kaupunkilehti Länsiväylän tuoreessa kolumnissaan suomalaisten riskinsietokykyä – ja sen halua. Pelaavatko suomalaiset raha-asioissaan aina varman päälle? Näin ei todellakaan hänen mielestään ole, vaikka syytä joskus olisikin.

– Tosiasiassa suomalaiset ottavat riskejä paljonkin. Jopa siinä määrin, että lähettävät rahaa tuiki tuntemattomille niin sanottujen nigerialaiskirjeiden pohjalta. Houkutus pikavoittoon on niin kova, että järki katoaa. Rahat lähtevät tililtä, ainoastaan se on varmaa, kirjoittaa Snellman.

Snellmanin mukaan sama houkutus on tuhonnut satojen tuhansien suomalaisten elämän kansanedustajien hellässä huomassa.

– Kyseessä on niin kutsuttu tyhmyysvero, jota maksavat peliriippuvaiset sekä huono-osaiset. Aivan oikein, kyseessä on Veikkauksen pelit.

Snellman nostaa esiin Senja Larsenin Veikkauskratia-kirjan. Kirjassa kerrotaan noin 72 000 henkilön häviävän Veikkauksen peleihin keskimäärin 1 000 euroa kuukaudessa.

– Moni on rytäkässä tuhonnut terveytensä, suhteensa ja tulevaisuutensa haaveillessaan tulevansa miljonääriksi.

Miljonääriksi säästämällä

Sen sijaan, että hassataan satoja euroja ”taivaan tuuliin” pikavoittojen toivossa, miljonääriksi voi tulla säästämällä tuon kuukausittaisen häviötonnin 20–25 vuotta osakkeisiin tai indeksirahastoihin.

– Aika kuulostaa pitkältä, kun huomioi lottovoiton voivan osua juuri omalle kohdalle ensi viikolla. Päävoiton todennäköisyys on kuitenkin häviävän pieni: yksi rivi 18,6 miljoonasta mahdollisesta.

Päävoiton todennäköisyyttä voi verrata siihen, että arvaisi oikean senttimetrin Lappeenrannan ja Jyväskylän väliseltä 184 kilometrin etäisyydeltä.

Snellman muistuttaa kolumnissaan myös siitä, että säännöllisessä indeksisäästämisessä ei edes tarvitse ”arvata oikein”, sillä 20 vuoden aikana on automaattisesti voittanut. Jos ei miljoonan päävoittoa, niin kaikki muut voittoluokat vähintään viisi kertaa.

– Kannattaa siis pelata varman päälle ja olla pelaamatta rahapeliyhtiöiden pelejä. Täysin varmaa tuottoa indeksisijoittamisesta ei saa, mutta pahasti ei mene pieleen. Sen lupaan!

Miten sitten olemme päätyneet tähän tilanteeseen, jossa juuri heikoimmassa asemassa olevilta riistetään vapaus ja mahdollisuus vaurastua?

– Pahoin pelkään tässäkin olevan varman päälle pelaamista: kansanedustajat eivät uskalla näyttää säästämisessä ja vaurastumisessa mallia, koska pelkäävät sen vaikuttavan äänisaaliiseen. Eikä uskalleta puhaltaa riistämisen peliä poikki Veikkaukselta, koska tulonjakoautomaatista loppuisi itselle ja itseä läheisille järjestöille manna.

– Ennemmin kupataan satoja tuhansia ihmisiä kuin autettaisiin heidät sijoittamisen ja säästämisen ääreen. Nyt pitää muuttaa pelin luonne.

Lue myös muita Victor Snellmanin kirjoittamia Länsiväylä-blogeja:

Vauvan starttirahassa piilee ovela juoni

Poliitikon pitäisi näyttää mallia vaurastumisessa

 

Lisää aiheesta "Oma talous"