Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Poliisin mukaan asuntomurrot ovat isoksi osaksi ulkomaalaisten liikkuvien rikollisryhmien tekosia. Kuva: Tero Vesalainen.

Lomailija, estä varkaan vierailu

Viime vuonna tehtiin 3740 asuntomurtoa. Muutamalla yksinkertaisella tavalla voit suojata kotiasi pitkäkyntisten iskuilta ennen lomalle lähtöä.

 

Vuonna 2018 tehtiin 3740 asuntomurtoa ja vapaa-ajan asuntoihin tunkeuduttiin 1119 kertaa. Varkaat kävivät siis vierailulla yli 13 kertaa päivässä.

Poliisin tiedotteen mukaan asuntomurrot ovat isoksi osaksi ulkomaalaisten liikkuvien rikollisryhmien tekosia ja viime vuonna asuntomurtojen määrä kasvoi 112 tapauksella edelliseen vuoteen verrattuna.

– Ulkomaalaisia asuntomurtautujia jäi kiinni tavallista enemmän, mutta osa rikossarjoista ehti kasvaa jopa yli 20 asuntomurtoon ennen kuin tekijät tunnistettiin, paikannettiin ja saatiin kiinni. Ilmoituksissa oli myös huomattavan paljon murtoja, joissa ei ollut murtojälkiä. Tämä saattaa olla seurausta erityisen lämpimästä kesästä, jolloin rikos on tehty avoimen ikkunan tai oven kautta, rikosylikomisario Kari Niinimäki kertoo.

Kiinteistöliitto keräsi lomailijoille vinkkilistan murtojen estämiseksi. 

 

Lomalle lähtijän muistilista

- Huolehdi, ettei postilaatikkosi pursua lomasi aikana. Pyri muutenkin jättämään kotisi asutun näköiseksi esimerkiksi jättämällä verhot auki.

- Älä jätä arvoesineitä näkösälle ikkunoiden eteen.

- Sulje ikkunat kotoa lähtiessäsi.

- Jos sinulla on murtohälytin, muista kytkeä se päälle. Ilmoita hälyttimen olemassaolosta näkyvin tarroin tai kyltein.

- Kerro poissaolostasi naapurille.

- Pidä tarkasti huoli avaimistasi. Älä jätä vara-avainta ilmeisiin piiloihin, kuten kukkaruukun tai ovimaton alle. Murtovarkaat ovat hyvin selvillä mahdollisista piilopaikoista. Jos avain katoaa, ota yhteys taloyhtiöön.

- Älä mainosta poissaoloasi julkisissa some-päivityksissä.

- Käytä oven takalukitusta. Käytä varmuuslukkoa. Muistathan, että itse asennutetun varmuuslukon avain pitää toimittaa myös taloyhtiölle siltä varalta, että asuntoon on pakko päästä poissa ollessasi.

- Asennuta huultamattomaan (tasareunaiseen) oveen rakoraudat, jotka estävät oven vääntämisen auki.

- Rivitalo- tai omakotitaloasukkaana huolehdi siitä, että joku käy poissa ollessasi hoitamassa pihaasi. Pitkänä rehottava nurmikko ja lakastuneet kukat antavat varkaille vinkin siitä, että talonväki on muualla.

 

Jos vahinko sattuu

Jos kotiin kaikesta huolimatta murtaudutaan, taloyhtiö vastaa rikotuista ovista ja ikkunoista. Sen sijaan osakkaan vastuulle jäävät huoneiston sisäpuolella irtaimistolle aiheutetut vahingot.

– Tämän takia on ensisijaisen tärkeää, että asukas huolehtii omasta vakuutuksestaan, Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen muistuttaa.

Arvokkaasta irtaimistosta kannattaa murron varalta ottaa valokuva todistusaineistoksi.

– Valokuvien avulla voi yksilöidä vakuutusyhtiölle, mitä omaisuutta murtovarkaat ovat vieneet, Pynnönen lisää.

Asunto-osakeyhtiölaki myös edellyttää osakkaalta huoneiston huolellista hoitoa, johon kuuluu huoneiston kunnon seuraaminen, jos huoneisto jätetään tyhjäksi poikkeuksellisen pitkäksi ajaksi, kuten koko kesäksi. 

– Käytännössä voi esimerkiksi pyytää jotakuta luotettavaa henkilöä käymään tarkastamassa, että kodissa on kaikki kunnossa.

 

 

 

Lisää aiheesta "Oma talous"