Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Lähdössä unelmalomalle? Kakkosasunto Espanjassa? Matkavakuutuksesta ei kannata tinkiä - sairaalahoito voi maksaa kymppitonneja

LähiTapiolan korvauspalveluiden mukaan suurin osa suomalaisista ei tiedä, että matkustajavakuutus ei kata jo olemassa olevia, yllättäen matkan aikana hoitoa vaativia sairauksia.

Finanssialan Vakuutustutkimuksen mukaan noin 90 prosentilla suomalaisista ottaa aina matkavakuutuksen. 

Matkavakuutuksen muodostavat yleensä matkasairauden ja -tapaturman hoitokuluturva sekä niihin liittyvät matkan peruuntumisen ja keskeytymisen sekä matkalta myöhästymisen turvat. Sitä on myös mahdollista täydentää omien tarpeiden mukaan.

Matkustajavakuutus ei kuitenkaan kata jo olemassa olevia, yllättäen matkan aikana hoitoa vaativia sairauksia. Näissä tapauksissa voidaan tapauskohtaisesti arvioiden korvata korkeintaan akuutti ensiapuluonteinen hoito.

Tämä tulee LähiTapiolan korvauspalveluiden palvelupäällikkö Heidi-Maria Hännisen mukaan usealle suomalaiselle yllätyksenä siinä vaiheessa, kun he hakevat vakuutusyhtiöltä korvauksia.

– Pääasiallisesti ihmiset eivät valitettavasti ole kovinkaan tietoisia vakuutuksensa sisällöstä missään ikäluokassa. Jos hoitomaksut tai matkan keskeytymiskulut jäävät korvattavuuden ulkopuolelle, asiakkaalle syntyvät kustannukset voivat olla isot ja matkabudjetti kärsii. Euroopassa matkustettaessa kannattaa hankkia itselleen Eurooppalainen sairaanhoitokortti Kelan kautta, jolla saa EU- ja Eta-maissa ja Sveitsissä hoitoa samalla hinnalla kuin paikalliset, Hänninen kertoo.

Sairaalahoito voi maksaa kymmeniä tuhansia

Joissakin matkakohteissa kuten erityissairaanhoito on hyvinkin kallista. 

– Etenkin Yhdysvalloissa sairaanhoidon kustannukset ovat todella isot. Jos asiakas joutuu moneksi päiväksi sairaalahoitoon, voi se maksaa kymppitonneja, koska terveydenhoitojärjestelmä toimii eri tavalla kuin Suomessa, Hänninen sanoo.

Hänninen nostaa esimerkkiryhmäksi eläkeläiset, jotka ovat viime vuosina innostuneet reissaamaan aiempaa rohkeammin. Monet viettävät pitkiä aikoja esimerkiksi Espanjassa tai Thaimaassa.

– Korvauspuolella näkyy, että ikäihmisten vahinkoja tulee yhä enemmän käsiteltäväksi. Heidän kohdallaan yleisiä ovat olemassa olevat sairaudet eli iän myötä tulleet perussairaudet, jotka oireilevat matkakohteessa. Sydän- ja verisuonitaudit ovat tyypillisiä ikäihmisten perussairauksia. Olisi hyvä, että seniorit olisivat tietoisia vakuutuksensa kattavuudesta, jotta ikäviltä yllätyksiltä vältyttäisiin, Hänninen muistuttaa.

Mikäli vakuutettu on matkakohteessa yhtämittaisesti pitkiä aikoja ja matkustaa sinne usein, tulisi vakuutusyhtiön kanssa myös keskustella aiheesta erikseen, jotta vakuutus on varmasti voimassa koko matkan keston ajan. Matkustajavakuutuksen lisäksi reissuun lähtiessä suositellaan matkustusilmoituksen tekemistä Ulkoministeriön verkkosivuilla.

 

Ota nämä asiat huomioon ennen matkalle lähtöä:

1. Käy läpi vakuutusturvasi ja tarvittaessa selvitä kattavuus vakuutusyhtiöltäsi.

2. Matkavakuutuskortti tulee olla aina mukana matkustaessasi.

3. Jos sinulla on jokin lääkitys, varaa tarvitsemiasi lääkkeitä riittävä määrä mukaan matkalle. Ota mukaan myös lääkkeiden reseptit varmuuden vuoksi.

 

 

Lisää aiheesta "Oma talous"