Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Osakesäästötilin suuren suosion odotetaan välittyvän tammikuussa Helsingin pörssiin.

Kymmenet tuhannet avanneet jo osakesäästötilin – suurimmalla osalla aiempaa kokemusta sijoittamisesta

Kaupankäynti uusilla osakesäästötileillä käynnistyi torstaina 2. tammikuuta. Alkuvaiheessa osakesäästötilejä tarjoavat Danske Bank, Nordea, Nordnet sekä Saxo Bank Mandatumin välittämänä. Muista pankeista osa on ilmoittanut tuovansa osakesäästötilin valikoimaansa vuoden 2020 mittaan, osa kuitenkin harkitsee vielä sen lisäämistä palvelutarjontaansa.

Osakesäästötilejä on voinut avata jo marraskuusta saakka, mutta tositoimiin eli rahojen siirtoon tilille sekä osakkeita ostamaan ja myymään pääsi vasta vuodenvaihteen jälkeen.

Nordnetin mukaan jo lähes 27 000 asiakasta on avannut osakesäästötilin sen palvelun kautta. Valtaosa tilin avanneista on sijoittanut aiemmin osakkeisiin ja rahastoihin. Odotetusti suurin osa osakesäästötilin avanneista on 26-45-vuotiaita.

- Odotimme vuoden loppuun mennessä 20 000 uutta tiliä, joten avattujen osakesäästötilien määrä ylitti kaikki odotukset, Nordnet Suomen maajohtaja Suvi Tuppurainen iloitsee.

Hänen mukaansa uudet osakesäästötiliasiakkaat ovat tarttuneet innolla myös koulutusmahdollisuuteen.

- Ajoissa liikkeellä olevat sijoittajat hyödyntävät sankoin joukoin maksutonta verkkokurssiamme, jossa keskitytään siihen, miten osakesäästötilille voi poimia osakkeita ja mistä sijoitusideoita voi saada, Tuppurainen kertoo.

Odotukset uuden osakesäästötilin osalta ovat korkealla. Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri arvioi viikonloppuna Ylen Uutisille, että 100 000 ihmisen ennakoidaan avaavan osakesäästötilin ensi vuonna.

Vauhtia kotipörssin alkuvuoteen?

Osakesäästötilin suuren suosion odotetaan välittyvän tammikuussa Helsingin pörssiin. Uuden tilimallin sisällä osakkeiden välitön ostopotentiaali ylittää jopa miljardi euroa. Suomalaisilla makaa tälläkin hetkellä noin 90 miljardin euron edestä varoja tavallisilla tileillä.

 - 2010-luvulla yksityissijoittaja on saanut kotimaisilta päättäjiltä enemmän keppiä kuin porkkanaa. Pääomatuloveroa on nostettu ja siihen on luotu progressio. Progressiotakin on ehditty kiristää jo kahdesti. Myös osinkojen veronalaista osuutta on ruuvattu kireämmäksi, Nordnetin osakestrategi Jukka Oksaharju huomauttaa.

- Kun vihdoin ja viimein kansankapitalisteille tarjotaan porkkanaa, on päättäjien katsottava ja myös ymmärrettävä, kuinka positiivisen vaikutuksen ja vastaanoton riskinottoon kannustava linjaus osakesäästötilin muodossa on aikaansaanut. Tällä tiellä on syytä kiihdyttää vauhtia, sillä sinivalkoinen talletustilien varallisuus voi vähitellen alkaa tuottaa ja samalla yritysten kasvurahoitus asteittain helpottuu sijoittajien määrän kasvaessa, hän jatkaa.

 

Lue lisää: Osakesäästötilien kulut vertailussa – osakesäästäjille selviä jäsenetuja

 

Lisää aiheesta "Oma talous"