Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Kuntavero nousee ensi vuonna 700 000 suomalaisella – keskimääräinen prosentti on ensi kertaan yli kahdenkymmenen

Kunnallisveroprosentti nousee ensi vuonna 39 kunnassa ja laskee neljässä kunnassa. Ennallaan veroprosentin pitää kaikkiaan 266 kuntaa. Keskimääräinen kunnallisveroprosentti nousee ensi vuonna 20,02 prosenttiin. 

Kunnallisveroprosentti nousee ensi vuonna 39 kunnassa ja laskee neljässä kunnassa. Viime vuonna veroprosenttiaan korotti 53 kuntaa ja 2000-luvulla veroa korottaneiden kuntien määrä ei ole koskaan ollut alle 40. Ennallaan tuloveroprosentin pitää kaikkiaan 266 kuntaa. Näissä kunnissa asuu 4,8 miljoonaa ihmistä.

– Valtion koronatuet ovat padonneet merkittävästi painetta epidemiasta aiheutuviin kuntaverojen korotuksiin, aivan kuten tukien tarkoitus olikin. Matala korottajien lukumäärä kertoo myös siitä, että verojen korottaminen on kunnille viimesijainen keino rahoituksen riittävyyden turvaamisessa, Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Reina toteaa.

Valtaosa korottajista oli pieniä kuntia, mutta korottajakuntien joukossa oli myös suuria kaupunkeja, kuten Oulu ja Pori. Yhteensä korottajakunnissa asuu noin 700 000 kuntalaista.

Merkittävimmät tuloveronkorotukset kohdistuvat Pohjois-Pohjanmaalle, Satakuntaan ja Ahvenanmaalle. Asukasluvultaan suurimmat korottajakunnat ovat Oulu ja Pori.

− Veroprosenttipäätösten tärkein viesti onkin se, että valtaosa kunnista pystyi erittäin vaikeissa olosuhteissa pitämään verot vuonna 2021 ennallaan.

Veroprosentti laskee noin 21 000 kuntalaisella, kun Kitee, Outokumpu, Sulkava ja Taivassalo ovat päättäneet laskea veroprosenttiaan vuodelle 2021. 

Keskimääräinen kunnallisvero nousee yli 20 prosenttiin

Keskimääräinen kunnallisveroprosentti nousee ensi vuonna 20,02 prosenttiin. Nousua vuodesta 2020 tulee 0,06 prosenttia ja keskimääräinen kunnallisveroprosentti on ensimmäistä kertaa yli 20 prosenttia. 

Ensi vuonna 202 kunnalla veroprosentti on ensi vuonna 21,0 tai enemmän, joka on kriisikuntakriteeristön raja-arvo.

Manner-Suomen korkein kunnallisveroprosentti 23,5 on edelleen Halsualla ja alhaisin 17 prosenttia Kauniaisissa. 

Nimelliset veroprosentit eivät kerro kuitenkaan sitä, kuinka paljon kunnat saavat tosiasiassa kunnallisveroilla rahaa kassaansa. Efektiivinen veroaste on Halsualla noin 13,9 prosenttia vuonna 2021, kun taas Kauniaisissa se on noin 14,4 prosenttia. Keskimäärin efektiivinen veroaste on 14,4 prosenttia vuonna 2021. 

Efektiivinen veroaste jää kaksi prosenttia alle nimellisen kunnallisveroasteen vielä 150 000 euron vuosituloillakin. Keskimäärin efektiivinen veroaste on 14,4 prosenttia vuonna 2021. 

Palkkatuloista kunnallisveron maksaminen alkaa noin 16 200 euron vuosituloilla ja efektiivinen veroaste jää kaksi prosenttia
alle nimellisen kunnallisveroasteen vielä 150 000 euron vuosituloillakin. 

Eläketuloista kunnallisveron maksaminen alkaa noin 11 700 euron vuosituloilla ja nimellisen kunnallisveroprosentin mukaisia veroja maksetaan jo 27 500 euron vuosituloilla.

Lähde: VM/Kuntaliitto

Kiinteistöverojen korotukset maltillisia

Yhteensä 29 kunnassa kiinteistövero nousee. Yleistä kiinteistöveroa nostaa 24 kuntaa ja laskee 3 kuntaa. Vakituisen ja muun kuin vakituisen asumisen kiinteistöveroprosentti nousee 24 kunnassa.

Kiinteistöverojen yhteenlaskettu tuotto on ensi vuonna arviolta 1,9 miljardia euroa. Kuntien verotuloista se on noin kahdeksan prosenttia. Korotukset tuovat kuntien kassaan noin 41 miljoonaa euroa.

Kuntien veroprosentit 2021 (pdf)

Lisää aiheesta "Oma talous"