Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Kuluttajat ovat neuvotelleet lainojaan uusiksi ennätysmäärän

Pankkien tarjoamat lyhennysvapaajaksot on otettu ahkerasti käyttöön. Lähes 5 prosenttia kotitalouksien lainoista on saanut uudet ehdot.

Suomen Pankin tilastojen mukaan kotitaloudet neuvottelivat lainojaan uudelleen huhtikuussa 2020 enemmän kuin koskaan aiemmin. 

Kotitalouslainoja järjesteltiin uudelleen 6,2 miljardin euron edestä, mikä vastaa 4,6 prosentin osuutta huhtikuun lopun kotitalouslainakannasta. Asuntolainoja neuvoteltiin uudelleen 5,5 miljardin euron edestä, mikä vastaa 5,5 prosenttia asuntolainakannasta. Huhtikuussa myös opintolainoja, vapaa-ajanasuntolainoja ja kulutusluottoja neuvoteltiin uudelleen ennätyksellinen määrä.

Asuntolainoja neuvoteltiin uudelleen ennätysmäärä huhtikuussa 2020. Lähde: Suomen Pankki

Kotitaloudet nostivat huhtikuussa asuntolainoja 1,4 miljardin euron edestä, mikä on 10,8 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten vastaavaan aikaan. Asuntolainojen kanta oli huhtikuun lopussa 100,9 miljardia euroa ja sen vuosikasvu 2,8 prosenttia.

Kotitalouslainoista oli huhtikuun lopussa kulutusluottoja 16,6 miljardia euroa ja muita lainoja 17,7 miljardia euroa.

Kotitalouksien lainojen vuotuinen muutos. Lähde: Suomen Pankki

Kotitalouksien lainat korko, %. Lähde: Suomen Pankki

Kotitalouksien talletuksien keskikorko oli 0,09 prosenttia

Kotitalouksien yhteenlaskettu talletuskanta oli huhtikuun lopussa 98,4 miljardia euroa ja talletusten keskikorko 0,09 prosenttia. Talletuskannasta oli yön yli talletuksia 86,0 miljardia euroa ja määräaikaistalletuksia 4,2 miljardia euroa. Uusia määräaikaisia talletussopimuksia suomalaiset kotitaloudet solmivat huhtikuussa 0,2 miljardin euron edestä. Niiden keskikorko oli huhtikuussa 0,11 prosenttia.

Yrityslainoja järjesteltiin myös ennätystahtiin

Huhtikuussa myös yrityslainoja neuvoteltiin uudelleen 2,3 miljardin euron edestä, mikä vastaa 3,9 prosentin osuutta huhtikuun lopun yrityslainakannasta. Määrä oli ennätyksellinen kaikissa yrityslainojen kokoluokissa. Huhtikuussa yritykset myös nostivat uusia lainoja runsaasti, 1,9 miljardin euron edestä.

Uusien nostettujen yrityslainojen keskikorko nousi hieman maaliskuusta ja oli 1,83 prosenttia. Yrityksille myönnettyjen euromääräisten lainojen kanta oli huhtikuun lopussa 96,2 miljardia euroa, mistä oli asuntoyhteisöille myönnettyjä lainoja 36,0 miljardia euroa.

Lisää aiheesta:

Moni on jo tarttunut asuntolainan lyhennysvapaaseen – se ei ole häpeän aihe

Pankit tarjoavat joustoa yrityksille ja asuntovelallisille

Asuntolainan koko vaihtelee huomattavasti eri puolilla maata – OP: Uudellamaalla lainaa lähes tuplasti Kymenlaaksoon verrattuna

Onko oma taloutesi hyvässä vai huonossa kunnossa? Ekonomisti antaa seitsemän helppoa talouden terveysmittaria

 

Lisää aiheesta "Oma talous"