Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Kuinka hintojen nousu vaikuttaa suomalaisten lomasuunnitelmiin?

Moni suomalainen maksaa kesäloman vietostaan tänä vuonna enemmän, mutta saa sillä vähemmän. Suomalaisten kesälomasuunnitelmia ovat tutkineet Nordea ja S-Pankki.

Hintojen nousu vaikuttaa oleellisesti suomalaisten kesäloman viettoon. Moni ei pysty panostamaan lomaan taloudellisesti samalla tavoin kuin aiempina vuosina – ja vaikka pystyisikin, samalla summalla saa nyt vähemmän.

Nordean tutkimuksen mukaan suomalaiset aikovat käyttää kesälomaan tänä vuonna keskimäärin 1 209 euroa kotitaloutta kohden. Summa on noin parikymmentä euroa korkeampi kuin viime vuonna.

− Suomalaiset suunnittelevat käyttävänsä kesäloman viettoon suunnilleen yhtä paljon rahaa kuin viime vuonna, mutta yleisen hintatason nousun takia samalla rahalla saadaan kuitenkin ostettua aiempaa vähemmän lomaelämyksiä. Polttoaineen hinnat ovat toisaalta laskeneet viime kesästä, ja aiempaa harvempi aikookin rajoittaa autoilua ja veneilyä tänä kesänä polttoaineen hinnan takia, Nordean ekonomisti Juho Kostiainen sanoo.

Nordean kyselyyn vastanneista 53 prosenttia kertoo matkustavansa tänä kesänä vain kotimaassa. Osuus oli sama myös viime vuonna. Ulkomaille suuntaa 27 prosenttia vastaajista, kun vuonna 2022 luku oli 28 prosenttia.

Suurin osa mökkeilee entiseen tapaan

Hintojen nousu vaikuttaa jonkin verran myös suomalaisten mökkeilyyn. S-Pankin selvityksen mukaan 30 prosentilla suomalaisista, joilla on mökki käytöstä, hintojen nousu vaikuttaa mökkeilyyn jollain lailla. Vastaajista 12 prosenttia matkustaa mökille harvemmin ja viettää siellä enemmän aikaa. Vähemmän aikaa mökillä viettää 13 prosenttia vastaajista.

Suurin osa mökkeilijöistä käy mökillä kuitenkin tavalliseen tapaan.

− Juuri mökki on monelle se paikka, johon mennään lataamaan akkuja. Näyttäisi siltä, että mökkeilystä ei olla valmiita helpolla tinkimään, vaikka taloudellinen tilanne olisikin tiukentunut, sanoo S-Pankin lainojen kehityspäällikkö Annemari Airaksinen.

Taloustilanne on kuitenkin hillinnyt mökkien ostoaikeita. Mökeistä ollaan myös valmiita maksamaan aiempaa vähemmän. Niiden suomalaisten, jotka ovat valmiita ostamaan mökin, kiinnostus korkeintaan 40 000 euroa maksaviin mökkeihin on kasvanut. Kiinnostus korkeamman hintaluokan eli 80 000–150 000 euron mökkeihin taas on notkahtanut.

− Tänä kesänä näyttää siltä, että hyvin varustellut ja hyvässä kunnossa olevat mökit menevät kaupaksi, ja paikoitellen näistä on myös pulaa. Korona-aikana kaupaksi menivät kaiken tasoiset mökit, mutta tällä hetkellä huonokuntoisempien kysyntä on taantunut ja voi olla hankala saada myytyä, Airaksinen sanoo.

Lisää aiheesta "Oma talous"