Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Konkarisijoittajat evästävät – näillä keinoilla kuka vain voi ryhtyä osakesäästäjäksi

Suuren Osakesäästäjäpäivän konkaripaneelissa lauteilla oli osakesijoittamisen kokemusta yli 150 vuoden edestä.

Mikä olisi kultainen neuvo, jonka antaisit nyt aloittelevalle sijoittajalle, Nasdaq Helsingin toimitusjohtaja Henrik Husman kysyy. Konkarisijoittajat Kim Lindström, Tomi Salo ja Seppo Saario vastaavat.

-Tärkein neuvo on, että ole mukana. Ellei sijoita, ei myöskään pääse tienaamaan. Amerikkalaisilla on hyvä sanonta: don’t work only for money, put money work for you. Eli jokaisen on oltava mukana, Saario toteaa.

Salo puolestaan pohtii, mitä itse olisi tehnyt toisella tavalla, jos olisi sijoittamista aloittaessaan tiennyt, mitä tietää nyt.

-Keräsin viisi kohtaa, jotka olisi ollut hyvä tietää. Ensinnäkin, leikkaa arkista kulutusta. Toiseksi laita osakemarkkinoille niin paljon kuin pystyt. Jos olisin jotain tehnyt toisin 30-35 vuotta sitten, niin olisin vetänyt arkisen kulutuksen lähes nolliin ja pistänyt kaiken pörssiin.

Kolmanneksi Salo neuvoo, että älä myy, vaan osta pelkästään.

-Neljänneksi tee kotiläksyt hyvin eli valitse hyviä yhtiöitä. Ja viimeiseksi muista ajallinen hajautus eli osta säännöllisesti, vaikka kerran kuussa, 3-4 kertaa vuodessa tai kahdesti vuodessa – miten saatkaan sopivan summan kokoon.

Kim Lindströmin mukaan olennaista on, että aloittaa osakesäästämisen nuorena.

-Silloin pääsee hyötymään korkoa korolle -ilmiöstä.

Esimerkkinä Lindström kertoo laskeneensa, että jos olisi sijoittanut mentyään SYP-pankkiin töihin vuonna 1971 yhden kuukauden palkkansa - vastaisi nyt 380 euroa – Koneen osakkeisiin silloisella hinnalla, potti olisi kasvanut mukavasti reilussa 40 vuodessa.

-Osakkeisiin olisi sijoitettu tuo alkupääoma, mutta ei enempää rahaa. Kuitenkin osingot olisi sijoitettu uudelleen ostamalla lisää Konetta, jonka lisäksi sen annit ja splitit olisivat kasvattaneet pottia.

Ja paljonko tämä korkoa korolle -taktiikka olisi tuottanut? Lindströmin laskujen mukaan osakepotin arvo olisi noussut 1,7 miljoonaan euroon.

 

Lisää aiheesta "Oma talous"