Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Kolme vinkkiä säästämiseen

Kun elämä yllättää, on hyvä olla vähän sukanvarressa. Tiedätkö mikä on menovara, tulovara ja eläkevara?

Erilaisiin muutoksiin on hyvä varautua ennalta muun muassa säästämällä. Muutokset voivat olla yllättäviä tai korkeita kertakustannuksia. Toisaalta taas pidempään vaikuttavat elämäntilanteen vaihdokset, kuten työttömyys tai sairaus, voivat pudottaa tuloja.

Pitkäkestoiseen muutokseen on syytä varautua ajan kanssa, muistuttaa LähiTapiolan yksityistalouden ekonomisti Hannu Nummiaro.

Nummiaro antaa kolme vinkkiä, joilla säästäjä voi miettiä varautumistaan eri tilanteissa.

  • Menovara. Alkuun 1 000-2 000 euroa tilille. Siirrä säännöllisesti summia käyttelytililtä erilliselle säästötilille tai korkorahastoon, jotta kynnys käyttää säästöjä ennenaikaisesti kohoaa. 
  • Tulovara. 2-3 kuukauden nettopalkka. Varat saattavat odottaa käyttöään vuosia eli niiden ostovoiman säilymisestä kannattaa pitää huolta. Toisaalta varoja saatetaan tarvita vaikka ensi viikolla ja siksi varat on oltava muutettavissa rahaksi muutamien päivien kuluessa. Sijoitusten riskitaso kannattaa pitää maltillisena, mutta tällöin aika ei pääse korjaamaan huonosti ajoittuneita markkinalaskuja. Maltillisen riskin yhdistelmärahastot sopivat hyvin tarkoitukseen. 
  • Eläkevara. Eläkesäästämisessä tavoiteaikataulu on pitkä, jolloin uskaltaa sijoittaa tuottohakuisemmin eli osakepaino voi olla eläkesäästäjällä korkeampi. Osakesäästötili sopii sijoittajille, jotka ovat itse aktiivisia, kun taas rahastot tai varainhoitotuotteet sopivat vaivattomuutta arvostaville.

Lisää aiheesta "Oma talous"