Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Kalleimmassa päässä Rovaniemellä kuntakohtaisiin kiinteistökuluihin uppoaa 90 -neliöisessä perheasunnossa runsaat 3400 euroa vuodessa, kun taas Kempeleessä riittää hieman runsaat 2300 euroa.

Kiinteistökustannukset nousseet aiempaa nopeammin - sähkön energiahinnan nousu näkyy kuntavertailussa

Indeksitalo-vertailussa kustannukset ovat nousseet tänä vuonna keskimäärin 2,6 prosenttia, kun vuotta aiemmin nousua oli prosentin verran. Kymmenen suurimman kaupungin listassa keskimääräinen nousu oli 3,3 prosenttia.

Kiinteistöliiton Indeksitalo-selvitys vertailee kiinteistökustannuksia 59 kunnassa. Näillä paikkakunnilla asuu hieman runsaat neljä miljoonaa henkeä eli miltei kolme neljästä suomalaisesta. Indeksitalo-vertailussa kustannukset nousivat keskimäärin 2,6 prosenttia verrattuna viime vuoteen, jolloin kustannukset nousivat keskimäärin noin prosentin verran. 

 

Kiinteistökustannuksien keskimääräinen jakauma. Lähde: Kiinteistöliiton Indeksitalo-selvitys 2019.

Selvityksen mukaan, eniten ovat nousseet kiinteistösähkön vertailuhinnat, miltei yhdeksän prosenttia. Valtaosaltaan tämä oli seurausta sähkön energiahinnan keskimäärin 17 prosentin noususta. Rakennuksen kiinteistöveron ja kaukolämpökustannuksen keskimääräinen vuosimuutos on noin kolme prosenttia. Keskimääräinen vesikustannus nousi maltilliset 1,5 prosenttia. Jätekustannukset keskimäärin jopa hivenen laskivat.

 

Kempele, Raahe ja Kokkola edullisimmat – Rovaniemi ja Helsinki kirivät entisestään kalliissa päässä


Kaikkien vertailukuntien korkeimmat kiinteistökustannukset ovat Rovaniemellä, Raisiossa ja Vihdissä, joissa kaikissa yllettiin vähintään 3,10 euroon neliöltä kuukautta kohden.  Edullisinta on Kempeleellä, Raahessa ja Kokkolassa. 

Kunnista noin parissakymmenessä kustannusnousu jäi alle 1,5 prosenttiin, ja alle prosentinkin nousuja oli noin kymmenessä kunnassa.

Suurimpien kaupunkien kustannukset nousivat muita enemmän. Kymmenen suurimman kaupungin listassa keskimääräinen nousu oli 3,3 prosenttia. Vain Jyväskylässä ja Porissa kustannusnousu jäi maltilliseksi alle yhteen prosenttiin.

Helsingin kustannukset neliötä kohden kuukaudessa on tänä vuonna 3,07 euroa, kun keskiarvo on 2,76 euroa. Kolmessa vuodessa Helsingin kustannukset ovat nousseet 18 prosenttia, kun keskimääräinen nousu suurimmissa kaupungeissa on ollut maltilliset seitsemän prosenttia.

 

Lähde: Kiinteistöliiton Indeksitalo-selvitys 2019

 

Lisää aiheesta "Oma talous"