Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Aino Kivistö oli kesätöissä Suomen Osakesäästäjillä. Kuva: Ainon kotialbumi 

Kesätyö auttaa ammatinvalinnassa – Osakesäästäjien kesäharjoittelija paljastaa, millainen kokemus oli

Aino Kivistö oli reilun kuukauden ajan kesätöissä Suomen Osakesäästäjillä. Kokemus antoi hänelle positiivisen kuvan tulevasta työelämästä.

Suomen Osakesäästäjillä kesäharjoittelun tehneelle Aino Kivistölle oli itsestään selvää hakea kesätöitä.

− Kesä on niin pitkä, että tarvitsen tekemistä, jolla pitää rutiinia yllä, hän kertoo.

− Kesätöiden avulla saa kokemusta työelämästä ja tietoa siitä, mikä itseä kiinnostaa ja mikä ei. Se auttaa ammatinvalinnassa ja kehittää erilaisia taitoja.

Kivistö pääsi Osakesäästäjille oman aktiivisuutensa avulla. Varsinaista hakua ei ollut käynnissä, mutta hän otti itse liittoon yhteyttä.

Reilun kuukauden mittaisen harjoittelun aikana Kivistö pääsi tekemään esimerkiksi erilaisia markkinointiin ja viestintään liittyviä tehtäviä, kuten suunnittelemaan somemainontaa sekä tekemään verkkosivujen hakukoneoptimointia. Hän pääsi myös vaikuttamaan työtehtäviinsä valitsemalla itselleen mieluisimmat vaihtoehdot.

17-vuotias Kivistö jatkaa syksyllä lukion toiselle luokalle. Hän uskoo kesäharjoittelun antaneen aidon kuvan työelämästä.

− Kokemus oli tosi kiva, ja opin tuntemaan myös muita työntekijöitä. Voisin mennä jatkossakin töihin samaan paikkaan, hän sanoo.

− Odotan, että työelämässä tulee vastaan haasteita, mutta niiden avulla on kiva oppia uutta. Haasteita ei pidä pelätä vaan pyytää tarvittaessa apua.

Lukion jälkeen Kivistö saattaa hakea opiskelemaan kauppa- tai oikeustieteitä, mutta ei tiedä vielä varmasti.

Avointa puhetta sijoittamisesta

Kivistö haki kesätöihin juuri Osakesäästäjille, koska on kiinnostunut taloudesta ja oman talousosaamisen kehittämisestä. Hän kertoo saaneensa kesän aikana lisää tietoa säästämisestä ja sijoittamisesta, kuten toivoikin.

Kiinnostus talousosaamiseen syttyi kotona, jossa talous- ja sijoittamisasioista puhutaan avoimesti.

− Perheessäni on painotettu, että on tärkeää säästää ja sijoittaa eikä kuluttaa kaikkia rahoja, Kivistö sanoo.

Hänellä on ollut jo useita vuosia oma osakesäästötili ja rahasto-osuuksia. Sijoituspäätöksiä ovat tehneet lähinnä Kivistön vanhemmat, mutta viime vuosina hän on alkanut vaikuttaa valintoihin yhä enemmän itse. Hänen omiin sijoitusvalintoihinsa kuuluu esimerkiksi eri puolilla maailmaa toimiviin yrityksiin sijoittanut rahasto.

Lisää aiheesta "Oma talous"