Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Kun katseen pitää tavoitteissa, on hätiköinnistä johtuvat virheet helpompi välttää. Kuva: iStock

Kesäraati: Sijoitussuunnitelma auttaa pitämään pään kylmänä ja nauttimaan matkasta

Nuorten Osakesäästäjien valiokuntalaiset kertovat, miten he ovat rakentaneet sijoitussuunnitelmansa.

Mitkä ovat sijoitussuunnitelmasi peruspilarit?

Maria Nurminen:

Maria Nurminen

Huolellinen talouden hallinta. Rakentaa vakaata pohjaa varallisuuden kasvattamiselle. Sijoittamisella ei ole tarkoitus elää vain tulevaisuutta varten, mutta minimaaliset kuukausisijoitukset kasvattavat varallisuutta hitaasti. Olen ollut aina kiinnostunut oman talouden hallinnasta ja koen, että sen tulee olla kunnossa ensin. Tällöin laskevassa markkinassakaan ei tarvitse menettää yöuniaan ja hermostua tilanteesta.

Tavoitteiden asettaminen. Olen asettanut itselleni niin lyhyemmän kuin pidemmänkin aikavälin tavoitteita. Pääasiassa sijoitan pitkällä tähtäyksellä, mutta välitavoitteet tekevät hommasta mielenkiintoista ja tuovat onnistumisen iloa mutta välillä myös oppimisen paikkoja. Kun tietää, mitä tavoitellaan ja millä aikavälillä, on helppo myös pitää pää kylmänä muuttuvassa markkinassa. Pitkällä aikavälillä tavoittelen varallisuuden kasvun mahdollistavan minulle laajemman mahdollisuuden elää minunlaistani elämää ja tehdä valintoja sen mukaan, mitä haluan elämältä.

Tuottohakuisuus. Olen tuottohakuinen sijoittaja enkä hermostu laskuista vaan odotan tuottoa pidemmällä aikavälillä. Kun salkun sisältö on linjassa oman tuottohakuisuuden kanssa, on myös helpompi pysyä strategiassa. Haen siis korkeaa tuottoa ja pystyn (ainakin useimmiten) pitämään pään kylmänä ja vältän viimeiseen asti sijoitusstrategiasta poikkeamista.”

Kaisa Vanha-Perttula

Kaisa Vanha-Perttula:

”Miksi sijoitan? Milloin tarvitsen säästöjäni? Miten pääsen tavoitteisiini? Mikä on riskinsietokykyni? Näiden kysymysten perusteella olen luonut itselleni sijoitussuunnitelman.

Markkinan heiluessa tärkeintä on pysyä siinä omassa sijoitussuunnitelmassa. Lyhyellä aikavälillä markkinoita liikuttaa sijoittajasentimentti, mutta pitkällä aikavälillä yhtiöiden tuloskasvu. Siksi etsin sellaisia sijoituskohteita, joiden matkassa voin olla pitkään.

Kauppoja tehdessä pohdin: Edistääkö tämä tavoitteitani? Onko yhtiön liiketoiminnassa tai toimintaympäristössä tapahtunut jotain merkittävää muutosta? Jos vastaus on ei, voin olla tekemättä mitään ja vain nauttia matkasta.”

Osakesäästäjänä saat enemmän

Osakesäästäjien jäsenenä saat lukuisia rahanarvoisia jäsenetuja sekä Viisas Raha -lehden kahdeksan kertaa vuodessa.

Nuorten Osakesäästäjien jäsenyys alle 30-vuotiaille vain 15 euroa vuodessa.

Liity jäseneksi! Voit myös ostaa jäsenyyden lahjaksi täältä.

Lisää aiheesta "Oma talous"