Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Sijoittaminen on maraton, ei pikamatka. Aloittamista ei silti kannata pelätä. Kuva: iStock

Kesäraati: Kiinnostaako sijoittaminen? Viisi nuorta sijoittajaa kertoo, miten kannattaa aloittaa

Nuoret Osakesäästäjät vinkkaavat, mitä kannattaa ottaa huomioon, kun aloittaa sijoittamisen. Heidän vinkeillään sijoittaminen on mahdollista kaikille.

Miten neuvoisit niitä, jotka vasta pohtivat sijoittamisen aloittamista?

Kaisa Vanha-Perttula

Kaisa Vanha-Perttula:

”Kysy itseltäsi, miksi haluat alkaa sijoittaa, mitä varten sijoitat ja kuinka paljon voit säästää tai sijoittaa. Lue (paljon) kirjoja, kuuntele podcasteja, tutustu välittäjän tai pankin sivuihin ja ole ylipäätään utelias. Helppo tapa aloittaa sijoittaminen on sijoittaa indeksirahastoihin.

Jos olet kuitenkin valmis uhraamaan vähän enemmän aikaa, osakesijoittaminen voi olla todella palkitsevaa, tai niin se on ainakin omalla kohdallani ollut.”

Juulia Riippi

Juulia Riippi:

”Neuvoisin sijoittamisen aloittamista pohtivia aloittamaan sijoittamisen pienillä summilla matalakuluisiin indeksirahastoihin. Rahastot ovat helposti lähestyttäviä aloitteleville sijoittajille ja niihin pääsee kiinni jopa 15 eurolla kuukaudessa.

Mielestäni rahastosijoittamisella on hyvä testata omaa riskinsietokykyään ennen kuin alkaa sijoittaa suoriin osakkeisiin.”

Emilia Kivikko

Emilia Kivikko:

”Tärkein neuvo on aloittaa! Monet saattavat odottavat 'oikeaa hetkeä' tai kuvittelevat, etteivät voi sijoittaa koska eivät tiedä tarpeeksi. Tekemällä oppii!

Toinen neuvo on tiedostaa oma rajallinen osaamisensa ja keskittyä sijoituksiin, joita ymmärtää edes jotenkuten.”

Maria Nurminen:

Maria Nurminen

” Mieti omia pitkän aikavälin unelmiasi, varallisuus mahdollistaa monia asioita ja vaikka sijoittaminen onkin maraton, sijoittamisesta tekee mielekkäämpää, kun tietää, mitä koko hommalla tavoitellaan.

Välitavoitteiden asettaminen myös pilkkoo tätä pidemmän aikavälin tavoitetta pienempiin osiin, jolloin pystyy säilyttämään fokuksen, eikä maratonilla ehdi väsyä. Varallisuus kuitenkin mahdollistaa hienoja juttuja ja varallisuudesta tulee osata myös nauttia.”

Milja Heikura:

Milja Heikura

”Jo tuttu lausahdus ajan merkityksestä korkoa korolle -ilmiön toteutumasta kehottaa aloittamaan nyt, tai mieluiten olisit aloittanut jo eilen. Sijoittamisessa tärkeintä on siis aloittaminen. Ei se mihin ensimmäisenä sijoitat, vaan se, että uskallat tehdä ensimmäisen ostotoimeksiannon.

Oppirahoja maksaa jokainen, siltä ei voi välttyä. Joten miksi venyttää sitä enää entisestään. Itse matka on oppimista, ei kukaan voi olla valmis sijoitusguru aloittaessaan.

Aloittamisen voi miettiä pelkistetysti konkretian kautta. Omassa arjessa käytämme jo paljon pörssiyhtiöiden tuottamia tuotteita. Jos ostat niitä, miksi et ostaisi myös vaikka osakkeita yhtiöstä.”

Osakesäästäjänä saat enemmän

Osakesäästäjien jäsenenä saat lukuisia rahanarvoisia jäsenetuja sekä Viisas Raha -lehden kahdeksan kertaa vuodessa.

Nuorten Osakesäästäjien jäsenyys alle 30-vuotiaille vain 15 euroa vuodessa.

Liity jäseneksi! Voit myös ostaa jäsenyyden lahjaksi täältä.

Lisää aiheesta "Oma talous"