Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Petra Elers luottaa sijoituksissa sekä maalaisjärkeen että fiilikseen.

Kesäraati: Arasta pihistelijästä kasvoi itsevarma sijoittaja

Petra Elers teki sijoitusuransa alussa klassisia virheitä eikä olisi koskaan uskonut, että käy sijoituskeskusteluja kahvikupin äärellä.

Kuka?

Petra Elers, 26-vuotias opiskelija Turun yliopistosta.

 

Petra Elers
Millainen olet säästäjänä tai sijoittajana? Millainen sijoitustyylisi on?

”Säästeliäisyys ei ole minulle kituuttamista. Nautin siitä, että saan tehtyä vaikkapa ruokaostokset edullisesti ja kerrytettyä säästöjä. Joskus tosin saatan törsätä pitkän kaavan illalliseen tai kauan himoitsemaani design-tuotteeseen, elämäntyylini mahdollistamana. Maalaisjärki on vahvasti läsnä myös sijoitustyylissäni. Haluan perehtyä kunnolla valitsemiini kohteisiin, mutta kyllä sijoittamisessa pitää olla fiilistäkin mukana. Puskuri, laajasti hajautettu salkku ja sopiva riskitaso tuovat turvaa, mutta pienenä lisämausteena olen rohjennut kokeilla riskialttiimpina pidettyjä kohteitakin.”

Mihin sijoitit viimeksi? 

”Pohjois-Amerikan ja Aasian osakemarkkinoille sijoittaviin indeksirahastoihin, joihin lähtee kymmenisen prosenttia palkastani säännöllisesti joka kuukausi. Jos tätä ei lasketa, ostin viimeksi kotimaista Aave-kryptovaluuttaa ja Seligsonin OMXH25-ETF:ää.”

Mikä on sinun paras onnistumisesi sijoittajana? 

”Kliseistä, mutta aloittaminen. Sijoittamisesta on tullut kokonaisvaltainen elämäntapa ja intohimo. Tämä humanisti on innostunut yhdistämään aiheen jopa työn alla olevaan tutkielmaansa. Olen myös tyytyväinen, etten ole vain rynnännyt pörssiin, vaan opiskellut huolellisesti ja harkinnut tarkkaan toimiani. Olen ylpeä kehityksestäni: arasta pihistelijästä on kasvanut itsevarma sijoittaja, joka on omaksunut itsenäisesti opiskelemalla käsittämättömästi tietoa, jota hyödyntää käytännössä. En olisi esimerkiksi uskonut, että kävisin joskus syvällisiä sijoituskeskusteluja kahvikupin äärellä.”

Stereotyyppinen suomalainen säilyttää rahojaan patjan alla ja uskoo voittavansa lotossa.

Mikä on ollut suurin virheesi sijoittajana? 

”Alussa en perehtynyt riittävästi sijoittamiseen liittyviin kuluihin. Olenkin tehnyt juuri ne klassiset virheet, eli ostanut korkeakuluisia rahastoja sekä shoppaillut osakkeita pikkurahalla kaupankäyntikuluja huomioimatta. Kantapään kautta oppii.”

Mistä suomalaisessa mediassa tulisi kirjoittaa enemmän sijoittamisen ja talouden osalta? 

”Sijoittamista pidetään vieläkin lähinnä rikkaiden snobien harrastuksena. Aiheeseen liittyy muutenkin paljon virheellisiä käsityksiä ja kielteisiä asenteita. Stereotyyppinen suomalainen säilyttää rahojaan patjan alla ja uskoo voittavansa lotossa. Monella olisi kuitenkin mahdollisuus laittaa kymppi kuussa rahastoon poikimaan, eikä sijoittamisen tarvitsisi välttämättä olla sen kummempaa. Mediassa on onneksi herätty tähän, ja toivoisinkin sijoittamiseen kannustavan trendin jatkuvan: lisää yleistajuisuutta sekä erilaisia samastumispintoja tarjoavia esikuvia, jotta yhä laajempi kansanosa saataisiin mukaan.”

 

Mikä kesäraati?

Pyysimme nuoria sijoittajia kertomaan ajatuksiaan sijoittamisesta sekä säästämisestä ja vastaamaan sijoitusaiheisiin kysymyksiin.

Julkaisemme heidän vastauksiaan läpi kesän.

Lisää aiheesta "Oma talous"