Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Joona Heinonen hakee kovaa tuottoa kasvuosakkeista. Kuva: iStock

Kesäraati: "Tähtään osakkeissa 30 prosentin vuosittaiseen kasvuun"

Joona Heinonen haluaa sijoituksillaan turvata oman tulevaisuutensa mutta myös vaikuttaa maailman nykytilaan.

Kuka?

"Joona Heinonen 20 vuotta. Opiskelen tällä hetkellä Itä-Suomen yliopistossa Joensuussa metsätiedettä. Olen kesätöissä – ja muutenkin kun ehdin – kalastus- ja retkeilyliikkeessä Kala-Kallessa Mikkelissä. Toimin myös kevytyrittäjänä, sivut joonature.fi. Harrastuksiani ovat perhokalastus, retkeily ja urheilu, valokuvaus, lukeminen, e-sport ja tärkeimpänä sijoittaminen.”

Joona Heinonen
Millä tavalla olet hajauttanut sijoituksesi eri omaisuuslajien välillä?

”Sijoituksistani tällä hetkellä on osakkeissa 50 prosenttia, ASP-tilillä 30 prosenttia, kryptoissa 5 prosenttia, rahastoissa 10 prosenttia ja käteistä 5 prosenttia.”

Milloin ja miten aloitit säästämisen ja sijoittamisen?

”Aloitin sijoittamisen täytettyäni 18 vuotta. Avasin AOT-tilin ja ostin sinne paria osaketta ja paria rahastoa. Hieman AOT-tilin avaamisen jälkeen kävin avaamassa myös ASP-tilin.”

Millainen olet säästäjänä tai sijoittajana? Millainen sijoitustyylisi on?

”Sijoittajana haen balanssia kasvun/vakauden ja tuoton välillä. ASP-tili ja rahastot ovat ns. vakaa osa sijoituksistani, ja osakkeista 90 prosenttia on kasvuosakkeita. Kymmenen prosenttia on osinko-osakkeissa. Lisäksi viimeisen vuoden aikana olen alkanut hajauttamaan sijoituksista osan myös kryptovaluuttoihin.

Tähtään osakkeissa 30 prosentin vuosittaiseen kasvuun ja olen siinä myös onnistunutkin ensimmäistä sijoitusvuotta lukuun ottamatta. ASP-tilistä tulen hyödyntämään 1 + 4 prosentin koron, ja sen jälkeen kun lisäkoron mahdollisuus loppuu, olisi tähtäimessä asunnon osto. Yhden prosentin tuotto on itselleni aivan liian pieni.”

Mitkä ovat sinulle tärkeitä asioita sijoittamisessa?

”Tähtään sijoittamisella siihen, että voin turvata tulevaisuuteni ja tehdä asioita vapaammin, niin kuin haluan. Ilman sijoittamista varallisuuteni olisi tälläkin hetkellä huomattavasti pienempi. Lisäksi voin vaikuttaa sijoituksillani, en esimerkiksi tue öljyteollisuutta.”

Mistä suomalaisessa mediassa tulisi kirjoittaa enemmän sijoittamisen ja talouden osalta?

”Mediassa annetaan liian usein ymmärtää, että sijoittaminen on vaikeaa. Sitä se ei kuitenkaan ole, ja muutamilla yksinkertaisilla ohjeilla pääsee jo pitkälle.”

 

Mikä kesäraati?

Julkaisemme kesän aikana juttusarjaa, jossa nuoret sijoittajat vastaavat erilaisiin sijoitusaiheisiin kysymyksiin.

Lisää aiheesta "Oma talous"