Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Sijoittajalle on nykyään tarjolla paljon erilaisia yhteisöjä. Kuva: iStock

Kesäraati: "Sijoittamalla seuraa yhteiskunnan trendejä"

Veeti Juntunen aloitti sijoittamisen rippilahjarahoillaan ja poimii nykyään salkkuunsa hyvin johdettuja yhtiöitä.

Kuka?

Veeti Juntunen, 18. Ylioppilas, asepalveluksen jälkeen kauppatieteiden opiskelija Aalto-yliopistossa
Harrastuksina lukeminen, lenkkeily, kuntosali ja sijoittaminen.

 

Veeti Juntunen
Milloin ja miten aloitit säästämisen ja sijoittamisen?

”Aloitin sijoittamisen syksyllä 2017. Yläasteella olin ottanut valinnaisaineeksi taloustaidon, jossa yhtenä tehtävänä oli sijoittaa kuvitteellisesti 5 000 euroa osakkeisiin. Sijoitukset tuottivat hyvin, mistä sain kipinän aloittaa sijoittamaan omia pääosin rippilahjaksi saamiani rahoja. Ensimmäiset sijoitukseni olivat rahasto-osuuksia, mutta aloin pian sijoittamaan suoraan yksittäisiin yhtiöihin. Ensimmäisiä osakepoimintojani olivat Nokia, Orion ja Kotipizza.”

Millainen olet säästäjänä tai sijoittajana? Millainen sijoitustyylisi on?

”Sijoittajana olen tuottohakuinen osakepoimija. Salkkuuni valitsen laadukkaita ja hyvin johdettuja yhtiöitä, joilla on hyvät edellytykset luoda merkittävää arvoa omistajilleen pitkällä aikavälillä. Sijoittamisessa on keskeistä ymmärtää sijoituskohteitaan vähintään riittävän hyvin, minkä vuoksi en sijoita esimerkiksi bioteknologiayhtiöihin tai kryptovaluuttoihin.

Salkkuni on melko keskitetty, mikä mahdollistaa yhtiöiden tarkan seuraamisen ja markkinaindeksejä paremman tuoton tavoittelun. Salkussani on tällä hetkellä kuuden suomalaisen yhtiön osakkeita, joista suurimpana rivinä on Harvia.”

Mistä saat tietoa sijoittamisesta? Kenen kanssa keskustelet sijoittamisesta?

”Tietoa sijoittamisesta saan kirjojen, videoiden ja podcastien kautta. Seuraan myös keskustelua sijoitusmaailman ajankohtaisista aiheista Twitterissä. Osakepoimijalle korvaamattoman arvokasta analyysia tarjoavat esimerkiksi Inderes ja Evlin osaketutkimus.

Inderesin foorumilta yksityissijoittaja voi löytää uusia sijoitusideoita ja erilaisia näkemyksiä jostakin tietystä yhtiöstä. Keskustelen sijoittamisesta perheeni ja kavereideni kanssa. Kaveripiiristäni löytyy muutamia jo sijoittavia tai sijoittamisesta kiinnostuneita henkilöitä, ja on hienoa nähdä kiinnostuksen sijoittamista kohtaan kasvavan.”

Mitkä ovat sinulle tärkeitä asioita sijoittamisessa?

”Tavoittelen sijoittamisen avulla pitkällä aikavälillä taloudellista riippumattomuutta. Vaikka raha ei tee ihmistä onnelliseksi, säästäminen ja sijoittaminen mahdollistavat paremman elintason ylläpitämisen tulevaisuudessa. Pidän sijoittamisessa tärkeänä vastuullisuutta, ja suurena joukkona sijoittajat voivat vaikuttaa asioihin siirtämällä pääomiaan mieleisiinsä kohteisiin. 

Sijoittaminen on myös opettavaista, sillä yhtiöitä seuratessa tulee samalle seurattua yhteiskunnan trendejä ja talouden kehittymistä. Myös sijoittajien yhteisöllisyys ja verkostoituminen ovat minulle tärkeitä asioita.”

Mihin sijoitit viimeksi?

”Osallistuin Puuilon listautumisantiin. Uskon Puuilon konseptin olevan toimiva, ja yhtiön luvut ovat vakuuttavat sekä liikevaihdon kasvun että liikevoittomarginaalin osalta. Puuilo on vienyt markkinaosuutta kilpailijoiltaan ja samalla nostanut kannattavuutensa halpakauppojen kärkiluokkaan. Osakkeen arvostus on merkintähinnalla mielestäni kohtuullinen ja tuottopotentiaali hyvä, mikäli yhtiö pääsee taloudellisiin tavoitteisiinsa.”

 

Mikä kesäraati?

Julkaisemme kesän aikana juttusarjaa, jossa nuoret sijoittajat vastaavat erilaisiin sijoitusaiheisiin kysymyksiin.

Lisää aiheesta "Oma talous"