Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Kesälomallakaan ei pidä unohtaa tietoturvaa.

Kesän muistilista – Verkkopankkiin ei pidä mennä hakukoneella

Finanssiala muistuttaa verkkopankkihuijarien vaanivan lomailijoita. Verkkopankkiin pitäisi aina kirjautua omasta selainikkunasta.

Pankkien tietoon tuli alkuvuodesta ensimmäistä kertaa tapauksia, joissa rikolliset ovat tavalla tai toisella saaneet ujutettua huijaussivustojaan Googlen ja Bingin kaltaisten hakukoneiden tuloksiin. Huijaussivuja on havaittu useiden pankkien nimissä. Finanssiala ry:n mukaan ei ole tiedossa, kuinka huijarit ovat temppunsa tehneet, mutta huijaussivustot näyttävät erittäin uskottavilta.

– Kömpelöllä käännöskoneella laaditut tekstit ja matalan tarkkuuden Microsoft Paint –huijaussivustot ovat historiaa. Rosvot ovat ammattitaitoisia ja huijaussivustot erittäin uskottavia, Finanssialan rikos- ja petostorjunnasta vastaava johtaja Niko Saxholm sanoo.

Huijareille ihanteellinen uhri on sellainen, jonka tietotekniset taidot ovat keskimääräistä huonommat. Tällaisia ovat usein ikääntyneet. Saxholm kehottaakin ihmisiä muistuttamaan iäkkäitä läheisiään, että verkkopankkiin ei esimerkiksi koskaan pidä kirjautua sähköpostiin tulleen linkin kautta, vaan aina omasta selainikkunastaan.

Rikolliset ovat onnistuneet nostamaan hakukoneiden tulosten kärkeen erehdyttävästi OP:n palvelua muistuttavia huijaussivustoja.

– Valistus on tärkeää, eikä meidän verkkosivujemme ja somekanaviemme viestit valitettavasti tahdo mennä niille, jotka niitä kaikkein eniten tarvitsisivat, Saxholm toteaa.

Verkkopankkiin ei pidä mennä myöskään hakemalla pankin nimeä hakukoneella, vaan kirjoittamalla pankin osoite selaimen osoitekenttään. Esimerkiksi OP Ryhmä uutisoi, että rikolliset ovat onnistuneet nostamaan hakukoneiden tulosten kärkeen erehdyttävästi OP:n palvelua muistuttavia huijaussivustoja.

Huijaus voi tulla myös laskuna

Lomasesonki on otollista aikaa myös murtovarkaille.

– Viimeistään lomamatkalle lähtiessään kannattaa valokuvata koti ja arvotavarat. Jos asuntoon murtaudutaan tai jotakin muuta odottamatonta tapahtuu, pystyy helpommin todentamaan, mitä on menetetty, Saxholm neuvoo.

Huijarit vaanivat kesäaikaan myös yrityksiä, joissa laskujen hyväksynnästä vastaavat vakituiset työntekijät ovat lomalla, eivätkä tuuraajat välttämättä huomaa kyseenalaistaa ”kiireellistä” maksua ennen kuin on liian myöhäistä.

Lue Kyberturvallisuuskeskuksen tiedote verkkopankkitunnusten kalastelusta tästä linkistä.

Lisää aiheesta "Oma talous"