Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Rahalahja on oiva tapa ohjata nuorta sijoittamisen pariin. Kuva: iStock

Juhlat tulossa? Rahalahja on hyvä tapa muistaa koulunsa päättävää

Valmistujaislahjat aiheuttavat välillä päänvaivaa. Lahjan antajana nuorta voi tukea taloudellisesti ja antaa samalla eväitä oman talouden hallintaan.

Ensi viikolla juhlitaan koulunsa päättäviä, ja moni miettii sopivaa valmistujaislahjaa. Rahalahja on monelle nuorelle tärkeä, mutta sen voi nähdä ennen kaikkea myös panostuksena tulevaisuuteen.

Nuoret ovat entistä kiinnostuneempia säästämisestä ja sijoittamisesta, mutta lähtökohdat ovat erilaisia. Osa nuorista on saanut seurata jo vuosia arvo-osuustiliensä kehittymistä yhdessä vanhempiensa kanssa. Kaikilla siihen ei ole mahdollisuutta.

Nuoren kannalta valmistujaiset ovat otollinen hetki pohtia säästämistä ja sijoittamista pitkällä aikavälillä, kun elämässä saattaa ensimmäistä kerta olla tilanne, että nuorella on omaa ylimääräistä rahaa käytettävissään.

Nuorten Osakesäästäjien valiokunnan puheenjohtaja Matias Alanko kannustaa tukemaan koulunsa päättäviä nuoria sijoitusaiheisilla lahjoilla. Hän itse aloitti sijoittamisen vasta vuosi ylioppilasjuhliensa jälkeen ja kokee, että valmistujaisjuhlat olivat olleet hyvä tilaisuus oman sijoittajanuran käynnistämiseen.

– On hirveän mukavaa, jos on vaikka joku sukulainen, joka ymmärtää sijoittamisesta, jos omat vanhemmat eivät tiedä aiheesta niin paljon, Alanko sanoo.

Nuoria itseään Alanko kannustaisi säästämään ja sijoittamaan pitkäjänteisesti.

– Indeksirahastotkin ovat käytännössä riskittömiä vain silloin, jos pitää siellä rahoja tarpeeksi kauan, mutta ei silloin, jos hermostuu ja myy. Toivottavasti uudet sijoittajat ovat tässä asiassa fiksuja.

Poimi tästä lahjavinkit, joilla tuet nuoren taloutta:

1. Arvopaperit

– Minusta on hienoa, jos joku antaa lahjaksi osakkeita. Pidän sitä tosi fiksuna lahjana ja kiinnostuksen herättäjänä, Matias Alanko sanoo.

Jos nuori on täysi-ikäinen ja hänellä on jo olemassa oleva arvo-osuustili, voi lahjan antaja siirtää osakkeita suoraan nuoren omalle arvo-osuustilille. Tällä tavalla nuori saa itselleen osakkeet ja lahjan antaja maksaa toimeksiantokulut.

On hyvä muistaa, että arvo-osuustilille lahjan antaja voi siirtää sekä rahaa että osakkeita, mutta osakesäästötilille vain rahaa.

2. Rahastolahjakortti

Rahastot ovat monelle nuorelle helppo tapa aloittaa sijoittaminen; indeksirahastot voivat tuntua osakepoimintaa turvallisemmalta vaihtoehdolta.

Useat pankit ja välittäjät tarjoavat varteenotettavana vaihtoehtona rahastolahjakorttia. Nuoren arvo-osuustilille voi ostaa pörssilistattuja osakkeita tai ETF-rahastoja, mutta rahastomerkintöjä ei voi lahjansaajan puolesta tehdä. Siksi rahastolahjakortti on oiva tapa auttaa alkuun sijoittamisessa.

3. Käteinen

Perinteisin – ja ehkä toivotuinkin – valmistujaislahja on raha. Moni nuori vain ei tiedä, mitä sillä rahalla tekisi eikä etenkään mitä sillä kannattaisi tehdä. Rahalahjan yhteyteen voi kirjoittaa saatteen, jossa ohjaa lahjansaajaa käyttämään rahat suoriin osakeostoihin tai rahastoihin.

Käteinen antaa nuorelle mahdollisuuden vaikuttaa itse siihen, mihin lahjaksi saadut rahat käyttää. Joku voi aloittaa ASP-säästämisen, toinen haaveilee omasta autosta.

4. Sijoituskirjallisuus

Lahjaan käytettävä summa vaihtelee. Samoin kuin lahjan saajilla myös lahjan antajien taloudelliset lähtökohdat vaihtelevat. Toisaalta moni myös kokee pelkän rahalahjan antamisen vieraaksi. Silloin hyvä vaihtoehto on antaa lahjaksi – sijoituksiin käytettävän rahan rinnalla tai itsenäisenä lahjana – sijoituskirjallisuutta.

Nuorille sopivaa sijoituskirjallisuutta löytyy niin englanniksi kuin suomeksikin. Kannatta muistaa, että kirjallisuudesta nautitaan nykyään myös muissa formaateissa. Suomalaisista äänikirjapalveluista löytyy paljon sijoitusaiheisia kirjoja, jotka kasvattavat osaamista ja voivat toimia myös innoittajina.

– Jos yksi kirja pitäisi mainita, se olisi Heikki Keskivälin Tähtäimessä osakkeet. Se on mielestäni paras suomalainen sijoituskirja. Se tarjoaa tietoa myös vähän edistyneemmillekin sijoittajille ja on lisäksi todella menevästi kirjoitettu, Alanko vinkkaa.

Huomioi valmistujaislahjaa antaessasi myös nämä

Koska tarpeet ja tavoitteet ovat yksilöllisiä, varma keino löytää sopiva lahja on keskustelu avoimesti lahjansaajan kanssa. Samalla voi selvittää, onko nuorella jo valmiiksi arvo-osuustiliä tai kiinnostusta sellaisen avaamiseen.

– On myös hyvä, jos lahjan antaja vaikka auttaisi kädestä pitäen avaamaan arvo-osuustilin tai selittäisi, mitä rahastosäästäminen on, Alanko sanoo.

Lahjan antajan kannattaa myös muistaa lahjavero. Lahjaveroa ei tarvitse maksaa, mikäli lahjoitusten arvo kolmen vuoden ajalta on alle 5 000 euroa. Näistä lahjoista verottaja ei myöskään vaadi lahjaveroilmoitusta.

Jos lahjaksi antaa arvopapereita tai rahastolahjakortin, on tärkeää tehdä lahjakirja. Lahjakirjalla varmistetaan, ettei kyse ole ennakkoperinnöstä vaan lahjasta. Se pitää myös lahjan antajan mahdolliset velkojat loitolla. Huomioithan myös, että lahjan vastaanottajalla on aina juridisesti oikeus kieltäytyä lahjasta.

 

Lahjaksi Osakesäästäjien jäsenyys?

Osakesäästäjien jäsenyys on nuorelle mitä parhain apu sijoitusuran kaikissa vaiheissa. Alle 30-vuotiaiden jäsenyyden hinta on vain 10 euroa vuodessa, ja jäsenyyden kautta nuori saa sekä rahanarvoisia etuja, kiinnostavia koulutuksia että laadukkaan Viisas Raha -talouslehden digitaalisena. Elokuun loppuun asti jäsenille on tarjolla ilmainen Sijoittamisen peruskurssi, jonka voi suorittaa itselleen sopivassa tahdissa.
Osakesäästäjien jäsenyys on mainio lahjaidea jokaiselle nuorelle. Mikäli haluat tarjota jäsenyyden lahjaksi valmistuvalle nuorelle, muista pyytää etukäteen lahjansaajan hyväksyntä jäsenyydelle.

Osakesäästäjien jäsenille on tarjolla myös alennuksia sijoituskirjoista. Katso edut täältä.

Lisää aiheesta "Oma talous"