Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Joka neljäs taloyhtiö suunnittelee sähköautojen latauspisteitä

Kiinnostus sähköautoihin näkyy jo kiinteistöjen investointisuunnitelmista, kertoo tuore selvitys.

Yhä useammassa suomalaisessa taloyhtiössä mietitään ratkaisuja sähköautojen lataamiselle. Kiinteistöliiton tuoreen korjausrakentamisbarometrin mukaan jo melkein neljännes taloyhtiöistä suunnittelee sähköautojen latausjärjestelmän hankintaa. Latauspisteitä suunnittelevat yhtä lailla rivitaloyhtiöt kuin kerrostaloyhtiötkin.

Tällä hetkellä vain kolmella prosentilla kyselyyn vastanneista oli sähköautojen latauspistehanke käynnissä. Kuitenkin kiinnostus asiaa kohtaan oli kasvanut viime syksyn barometrista ja nyt tulevien viiden vuoden aikana latauspisteitä arvioi toteutettavaksi 24 prosenttia taloyhtiöistä.

Kiinteistöliiton mukaan asiaa kysyttiin taloyhtiöiltä ensimmäistä kertaa syksyn 2017 barometrissä, jolloin vajaa viidennes vastaajista ennakoi latauspistokkeiden hankinnan olevan edessä seuraavien viiden vuoden aikana.

Sähköautojen latauspisteiden lisäksi tulevalla viisivuotiskaudella kerrostaloyhtiöt aikoivat investoida piharakenteisiin, ulkovaipan korjauksiin sekä putkistoihin.

 

Korjausrakentaminen vähenemässä

Barometrin mukaan 33 prosenttia taloyhtiöistä olisi vähentämässä korjausrakentamistaan kuluvana vuonna. 27 prosenttia ennakoi sen kasvavan. Saldoluvut olivat Kiinteistöliiton mukaan miinuksella koko maassa.

Taloussuhdanne ei näkynyt vastauksissa, vaan 84 prosenttia vastaajista kuitenkin totesi, ettei ajankohtaisella taloustilanteella ole vaikutusta heidän taloyhtiönsä korjaushankkeiden toteutumiseen.

Toisaalta hankkeiden rahoitus vaikuttaisi hankaloituneen. Barometriin vastanneista taloyhtiöistä 16 prosenttia arvioi lainarahan saannin heikentyneen, kun neljän prosentin mukaan se oli kohentunut. Silti taloyhtiöt eivät koe, että lainahanat olisivat merkittävästi kiristyneet. Lainaehdotkin olivat keväällä suurimman osan mielestä parantuneet syksystä.

Kiinteistöliiton kaksi kertaa vuodessa toteuttamaan korjausrakentamisbarometriin vastasi runsaat 2 500 taloyhtiönsä edustajaa (hallitusten edustajia ja isännöitsijöitä), joista joka toisella on kuluvana vuonna korjaushankkeen jokin vaihe menossa taloyhtiössään. Miltei joka viidennellä vastaajalla on tänä keväänä korjauksia käynnissä. Osuus oli hieman korkeampi kuin viime keväänä.

Lue koko raportti täältä.

Lisää aiheesta "Oma talous"