Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Heinäkuussa asuntolainoja nostettiin ennätysmäärä - korko painuu ja laina-aika venyy

Viimeksi asuntolainoja nostettiin enemmän heinäkuussa vuosina 2007–2008, jolloin asuntolainanostot olivat suurimmillaan. 

Suomen Pankin tilastojen mukaan uusia asuntolainoja nostettiin heinäkuussa 1,7 miljardin euron edestä, mikä on 200 miljoonaa enemmän kuin vuosi sitten vastaavana aikana.

Touko-heinäkuussa asuntolainoja on nostettu 7 prosenttia enemmän kuin vastaavana aikana viime vuonna.  Asuntolainakanta ylitti 99 miljardia heinäkuussa, ja sen vuosikasvuvauhti oli 2,1 prosenttia.

Uusien asuntolainojen keskikorko on laskenut edelleen vuoden 2019 aikana. Heinäkuussa uusien asuntolainojen sovittu vuosikorko oli 0,74 prosenttia, kun se joulukuussa 2018 oli 0,87 prosenttia. Keskimääräinen korkomarginaali oli arviolta 0,53–0,63 prosenttia.

Asuntolainojen takaisinmaksuajat ovat viime vuosina pidentyneet. Heinäkuussa nostettujen uusien asuntolainojen keskimääräinen takaisinmaksuaika on 20 vuotta 7 kuukautta, eli puoli vuotta enemmän kuin vuosi sitten ja vuoden enemmän kuin heinäkuussa 2017. Uusista asuntolainoista yli 60 prosentin takaisinmaksuaika oli 20–26 vuotta. Pidempien lainojen osuus on myös kasvanut: heinäkuussa uusista asuntolainoista 6 prosenttia oli takaisinmaksuajaltaan yli 29 vuotta.

 

Lainat ja talletukset

Kotitalouslainoista oli heinäkuun lopussa kulutusluottoja 16,2 miljardia euroa ja muita lainoja 17,4 miljardia. Uusia yrityslainoja nostettiin heinäkuussa 2,4 miljardin euron edestä. Uusien nostettujen yrityslainojen keskikorko nousi kesäkuusta ja oli 2,22 prosenttia. Yrityksille myönnettyjen euromääräisten lainojen kanta oli heinäkuun lopussa 88,3 miljardia euroa, mistä oli asuntoyhteisöille myönnettyjä lainoja 33,7 miljardia.

Suomalaisten kotitalouksien yhteenlaskettu talletuskanta oli heinäkuun lopussa 93,0 miljardia euroa ja talletusten keskikorko 0,11 prosenttia. Talletuskannasta oli yön yli ‑talletuksia 79,8 miljardia ja määräaikaistalletuksia 5,1 miljardia. Uusia määräaikaisia talletussopimuksia suomalaiset kotitaloudet solmivat heinäkuussa 0,6 miljardin euron edestä. Uusien määräaikaistalletusten keskikorko oli heinäkuussa 0,23 prosenttia.

Lisää aiheesta "Oma talous"